Александър Гавалюгов от Балкан получи престижно отличие в Европейската младежка лига (EYBL CE). Гардът на Балкан попадна в Идеалната петица на турнира за юноши до 16 години през настоящия сезон 2021/22 на Централноевропейската дивизия. Той постигна това отличие със средно по 31.4 точки на мач и общ коефициент 26 във всички 11 мача, в който взе участие.


 Този сезон, тимът воден от треньора Николай Пеев, спечели своята група в Европейската младежка баскетболна лига с общ актив от 7 победи и само 1 поражение. Те победиха Дан Дачиян и Клуж Напока от Румъния, Айдовшчина (Словения), Хонвед, Жиар над Хроном и Атомерому Пакш (Унгария), Интер Братислава (Словакия), Адмиралс Кишинев (Молдова) и отстъпиха на Ратгебер (Унгария), Щиинца (резултатите срещу този румънски тим не се зачитаха в групите). На плейофите в Унгария, които събраха най-добрите 8 отбора от редовния сезон, ботевградчани имаха два успеха и две загуби, завършвайки на пета позиция в Централна дивизия. 


 В Идеалната петица има и други българин Деян Колев от БУБА Баскетбол, който носи екипа на италианския Стела Адзура. Той завършва сезона със средно по 13.3 точки. Останалите трима отличени в първия отбор са Вито Перкович (17 точки) и Майкъл Ружич от хърватския Задар, както и Медард Ангиал от унгарския Ратгебер Академия със средно по 11.7 точки.