Изследване на организацията Linux Foundation дава приблизителна оценка за себестойността на отворената софтуерна платформа Linux. Проучването сочи, че към момента стойността на всички Linux платформи възлиза на 10,8 милиарда долара, а само ядрото на системата е оценено на $1,4 млрд.
Експертите от Linux Foundation са използвали метода COCOMO (Constructive Cost Model), разработен от Дейвид Уилър през 2002 година. При него се отчитат броят редове с код, средната стойност на програмисткия труд и други фактори.
За първи път методът на Уилър е бил приложен преди шест години за дистрибуцията Fedora, на която е дадена оценка 1,2 милиарда долара. Оттогава досега обаче броят на различните дистрибуции и обемът на кода нараснаха значително. Оценката от $10,8 милиарда потвърждава мащабното развитие на Linux.
Методологията на Уилър обаче има и редица недостатъци, твърдят от Ars Technica. Така например, дистрибуцията на Fedora включва много компоненти, които не са налични в другите вариации на Linux. Освен това COCOMO не отчита усилията на разработчиците по намаляване на обема на кода.
Докладът на Linux Foundation предлага и интересни статистически данни. Изчисленията показват, например, че преработката на 204 милиона реда код в деветата версия на Fedora е отнела 60 хиляди човеко-години.