Това бяха изразените мнения от генералния мениджър на БК Балкан Сашо Везенков и на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов на днешната пресконференция в Арена Ботевград. Тя бе свикана за да бъдат изразени възраженията на клуба спрямо решението на БФБ и вчерашните решения на Арбитражната комисия към БФБ  по две от разгледаните жалби, свързани с БК Балкан. Едната бе жалба именно от клуба от Ботевград по повод лишаването от публика на отбора за две домакински срещи, другата бе жалба на БК Левски 2014.


  По отношение на отмяната на решението на НБЛ за трите служебни загуби на Левски 2014, Иван Гавалюгов го определи като абсурдно заключение на Арбитражната комисия. "Един гаф не се поправи, а се задълбочи от един абсурд, сътворен от Арбитражната комисия към БФБ - да отмени решение на мениджъра на НБЛ. Да, гафът е на федерацията, че са допуснали това нещо да се случи. Но пък отменя това решение, с което всъщност казва: тези правила не важат.


Нещо повече. Считаме, че Арбитражната комисия си е превишила пълномощията. Тъй като  - така е записано и в нейния устройствен правилник, и в Устава на БФБ, а тази комисия е помощен орган на БФБ - тя трябва да разглежда само казуси, съобразявайки се с с приложимите наредби и нормативни документи на БФБ, в частност НБЛ, и  не може да прави препратки към други закони.


Ако има някакво противоречие, само българският съд може да каже или да отмени някакъв подзаконов нормативен акт от по-нисша правна степен спрямо някои закон от висшестояща наредба, Арбитражна комисия към федерация не може да прави това. Арбитражна комисия към федерация може само да съблюдава дали са спазени разпоредбите на съответната федерация.


В случая членовете на Арбитражната комисия са иззели функцията на българския съд и са решили, че има противоречие - а според мен няма никакво - между наредбите на БФБ и Закона за физическо възпитание и спорт. Но дори да допуснем, че противоречие има, Арбитражната комисия не е органът, който може да констатира тези неща. И затова считам, че решението на комисията е абсурдно.


Ние, разбира се, изразяваме готовност да играем полуфиналната серия с Левски, макар да е очевидно за всички, че в първите три мача е допуснато сериозно нарушение на правилата на НБЛ с участието на нередовен състезател. Международната федерация вече е сезирана за този сериозен гаф.


Считам, че - осъзнавайки гафа, който са направили от БФБ, са счели, че отмяната на това решение на мениджъра на НБЛ може би ще е по-малкият проблем, отколкото да потвърдят - както би било редно, имайки предвид действията, които БК Левски би предприел към съответните съдебни инстанции. Вероятно заради притесненията от  угрозата да участва в педин съдебен процес с може би сериозни материални, а и морални щети.


И може би затова федерацията и Арбитражната комисия към нея е решила да вземе това абсурдно решение. Но това само усилва ефекта от направения гаф.  БК Балкан е сезирал международната федерация ФИБА да нарушението и очаква нейното произнасяне.


Ние не търсим някой да бъде потърпевш и наказан, искаме да се види, че има някакви правила, които ние всички спазваме. И когато е допуснато някакво нарушение, трябва да се понесат съответните отговорности от всички юридически и физически лица, които в случая са БФБ и БК Левски 2014.


Изразяваме готовност да довършим полуфиналната серия по време, удобно и за двата клуба.


По повод жалбата на Балкан за два мача без публика Иван Гавалюгов каза следното. "Описаната случка в доклада на дежурния делегат засяга физическа саморазправа от страна на зрител с един от тримата съдии. Обективно обаче фактите говорят нещо друго. Да, инцидентът е безспорен, съприкосновението е категорично, предоставили сме видеозапис. Но малката подробност е това, че че извършителят не е зрител, а е служебно лице, служител на ОП Балкан, който   е назначен да контролира достъпа до служебната зона през служебния вход на Арена Ботевград.


Та именно това служебно лице, контролиращо зоната, в която няма фенове, е извършило въпросното посегателство. И в никакъв случай той не може да бъде третиран като зрител. Тук може би има пропуск в дисциплинарно-административния правилник на БФБ, тъй като това може би е прецедент. Поне в нашата зала е прецедент, със сигурност.


В правилника са упоменати случай със саморазправа от страна на зрител, със саморазправа от страна на длъжностно лице от страна на баскетболния клуб, участник в мача - състезатели, треньори, масажист, физиотерапевт, мениджър и т.н. А в случая не става дума за длъжностно лице, които е част от баскетболния клуб, а то изпълнява служебните си ангажименти по отношение на организацията за провеждане на спортното мероприятие. 


И ние не възприемаме това наказание, и много ясно сме го отразили в нашата жалба, че няма как това лице да бъде третирано като зрител.  И санкциите - паричната и най-вече лишаването от публика, са неприложими в този случай.  В никакъв случай не оправдавам извършеното, лицето ще си понесе съответните санкции, част от тях вече е понесло. Но не считаме, че нарушението има отношение към наложеното наказание.


За съжаление, не беше разгледано по този начин от Арбиражната комисия. Те просто с две изречения и половина  много повърхностно, според мен, че след като това лице не фигурира в списъка с предоставените на дежурния делегат служебни лица, директно го отнасят към зрител. Което е некоректно тълкуване.