В землището на Скравена е едни от най-предпочитаните маршрути от софийските училища и детски градини. И не само. Той включва Паметник костница на Ботевите четници, посещение на етнографската сбирка в читалище “19 февруари“, където децата имат възможност да се докоснат до местните занаяти, като тъкане, плетене, в което се използват възли, и други, манастир “Свети Николай“ и Конна база “Здравец“. Маршрутът се предлага от туроператорски фирми, като за това е съдействал собственикът на конната база – Здравко Лесичков.


Само през вчерашния ден по този маршрут преминаха пет автобуса с близо 200 деца от софийската детска градина “Мечта“ и техните учители. По-големите – от предучилищните групи, разгледаха Часовниковата кула в Ботевград преди да се отправят към Скравена. 


Излетът на децата в конната база продължава няколко часа. Там всяко едно от тях има възможност да се разходи сред природата, да поязди кон и да научи повече за тези животни и грижите, които се полагат за тях. Към конната база вече има огромен парк. Атракция в него е езерото на феята, от което се открива живописна гледка към околността. Постепенно в целия парк ще бъдат създадени още такива малки езерца и ще бъдат посадени още орехови дръвчета, към момента те са няколкостотин, сподели собственикът на конната база.


Здравко Лесичков е член на Консултативния съвет по туризъм към Община Ботевград. Според него, синергията е ключов фактор за развитие на туризма в дадено населено място. “Само и единствено добрите взаимоотношения, готовност за сътрудничеството и взаимопомощ между хората, които се занимават с туризъм, и институциите, водят до положителни резултати в тази сфера. И от двете страни трябва да има разбиране, инициативи и огромно желание за работа“, коментира собственикът на конната база в Скравена.