Стотици посетиха с. Буново за откриването на розобера 


Малки и големи браха уханната Дамасцена в народни носии и с песен на уста 


Стотици туристи, гости и жители на с. Буново се събраха край китното селце, за да открият розобера в Средногорието тази събота. Събитието беше изцяло посветено на българското розопроизводство и местните традиции. 


Малки и големи, мъже и жени, мотористи, артисти, земеделци и млади семейства със свободни професии споделиха заедно магията на 300-годишната традиция на розобера в Средногорието. Само на 45 минути от София, в най-западната точка на българската розова долина, нагиздени с традиционни носии, те браха уханната Дамасцена под звуците на мандолините от оркестър „Петър Панов“ към читалище „Христо Ботев“ в с. Мирково. 


„Искахме това събитие да е посветено изцяло на връзката между хората и розата. Нямаше дълги сценични програми, нито тежки гости с тежки речи и тежки софри. Всичко беше направено така, че всеки човек да се докосне максимално близо до тайнството на розобера и до изкуството, което розата вдъхновява вече 3 века у местните творци и предприемачи.“ Това сподели Владимир Стоянов, председател на сдружение „Българска розова долина“ и организатор на събитието.


Там, насред долината, талантливата художничка Ваня Кръстева представи свои творби на тема Роза на канава с маслени бои, част от които бяха изкупени още на място.


„Дъщеря ни, която е на 10 и вече започва да се гримира и да се чувства като жена, се облече за първи път в носия и много се хареса“; „Събитието е страхотно, чувстваме се като в някоя френска провинция по време на гроздобер“; „Трябва да се правят повече такива събития, не знаехме, че има розобер толкова близо до София“. Това споделиха някои гости на откриването.


На събитието имаше и щанд с продукти от млади български производители, направени от истински рози и други типични за региона цветя и билки, както и благотворителен щанд на кампанията „SOS Българска роза“, която през 2021 помогна на над 165 малки розопроизводители да се справят с последствията от кризата.