Инициативният комитет "Граждани за Ботевград", с подкрепата и логистичната помощ на Община Ботевград, за втора поредна година, организират фестивал, свързан със здравната култура, превенция и здравословен начин на живот.


Фестивалът е част от множеството подобни фестивали "Здравей здраве", провеждани в различни градове на България от повече от седем години назад. Тази година в Ботевград той ще се проведе на 18 и 19 юни под наслов "Просветата - врата към благоденствието".


Фестивалът ще има две направления: лекции в зала „Ботевград” и базар на здравословни продукти, услуги и уреди, свързани с превенцията и здравословния начин на живот.


Сред лекторите на събитието ще бъдат изтъкнати учени и специалисти в различни области. Нутриционистът Стоян Петков ще открие с лекция "Истините и лъжите за храната днес", изледователят проф. Александър Илиев ще говори за "Медицински практики при древните българи". Темата на изтъкнатия ортопед д-р Енчо Енев е „Фрактална медицина". Ето и другите интересни участници във фестивала: Нели Петрова - "Недостиг на йод в клетките и водораслите, като храна", Теодоси Теодосиев - учител - "Как се създават световни победители във физиката", Иван Неделчев - треньор - "Още за спорта", Веселин Орешков - писател, ботаник - "Що е здраве", Иван Балтов - “Един различен метод за дишане".


Организатрите съобщиха, че са отправили покани и към доц. Донка Байкова и проф. Христо Смоленов, от които все още очакват потвърждение за участие  във фестивала.


В базара ще бъдат представени продукти на следните фирми: „Грийнмастер” - уреди, средства и хранителни добавки за здравословен живот; Биорезонансна диагностика и вибрационни уреди за хармонизиране на организма; „Цветита Хербал” - български производител на билкови продукти; „Вертера” - фирма за производство на продукти от водораслите ламинария и фукус; „Вивасан” - етерични масла и естествени продукти
„Ед Марк” - био добавки; Мед и медни продукти, произведени в Северозападна България; „Робовешки” - био продукти от Етрополския балкан; Росица Бакалова - аромотерапевтични масла и продукти; инж.Валентин Маринов - радиестезични уреди, продукти и масла от лавандула, както и още множество други продукти и услуги, свързани със здравословния начин на живот.


С организацията и провеждането на фестивала безвъзмездно са се ангажирали множество хора, а фирми и жители на Ботевград са спонсори на събитието.