Вотът срещу председателя на Народното събрание Никола Минчев бе подкрепен от 125 народни представители, против гласуваха 113 и един въздържал се.  Новото мнозинство ГЕРБ, ИТН, ДПС и Възраждане гласуваха против Минчев. 


Искането за оставката му бе внесено вчера с подписите на 120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Сред мотивите са посочени нарушение на Конституцията и правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и провеждането на ефективен парламентарен контрол.


Никола Минчев от ПГ на "Продължаваме Промяната" бе избран за председател на 47-то Народно събрание на 3 декември миналата година. Неговата кандидатурата бе предложена от Кирил Петков.


Парламентът проведе първата си репетиция преди вота на недоверие. Резултатът показа кой контролира новото мнозинство в Народното събрание след излизането на ИТН от властта. Очакванията са вносителите на искането за оставка от ИТН да предложат на поста да се завърне Ива Митева. За да присъства на заседанието, пътуването си до Азербайджан отложи премиерът Кирил Петков. 


Към 10,30 пред Народното събрание се събраха поддръжници на Никола Минчев, за да изразят подкрепата си към Никола Минчев, докато в пленарната зала тече дебатът по оставката на председателя на парламента.


При тях дойдоха депутати от "Продължаваме промяната", които им благодариха за активната позиция и за решението им с действията си да защитят парламентаризма и демокрацията.


Като мотиви в искането за освобождаване на Никола Минчев са посочени нарушение на Конституцията и на правилника на парламента, както и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждането на ефективен парламентарен контрол.


Мотивите бяха прочетени от Тошко Йорданов от ИТН. Докато Тошко Йорданов представяше исканията за отстраняването му, той беше прекъснат от депутатите от управляващата коалиция, които аплодираха Минчев на крака.


Тази проява Йорданов определи като "конгрес на БКП".