От понеделник - 27 юни, стартира функционирането на разширената зона за кратковременно платено паркиране в централната градска част на Ботевград ( Синя зона ), която вече включва и пространствата между блока на пл. „Освобождение“ №5 и магазин „Фреш маркет“, както и паркинга зад блока на бул. „България“ №6, съобщиха от общинската администрация.


Работното време на платената зона е само през делнични дни от 8:00 до 19:00 за лятно часово време и от 8:00 до 18:00 за зимно. Цената за паркиране е 1 лв./час като максималното време е до 3 часа. Заплащането става чрез талони или чрез СМС на кратък номер 13723 за всички български мобилни оператори.   


Извън посоченото време за платено паркиране, паркоместата в горепосочените зони могат да се ползват свободно и без ограничения. На нарушителите на правилата за ползване на зоните за кратковременно платено паркиране ще бъдат налагани предвидените в общинската наредба санкции – задържане на автомобила с техническо средство тип скоба и парична санкция  в размер на 20 лв, която се заплаща на място при освобождаване на автомобила.


Всички собственици на автомобили, които имат постоянен или настоящ адрес в  жилищен имот, попадащ в обхвата на зона за кратковременно платено паркиране, могат да се възползват от преференциално паркиране, като за целта трябва да подадат необходимите документи и заявление по образец в Община Ботевград.