Денят на българските общини се отбелязва на 12 октомври. На този ден във всяка община се провеждат различни прояви по повод празника. Така например тази година в община  Добрич ще има четиричасов фолклорен празник. На финала всички добричлии ще се хванат на дълго и вито хоро.

В Силистра пък общинският информационен център ще отвори импровизирана приемна. Началниците на отдели ще приемат предложения, препоръки, мнения от граждани.  Предвидени са подаръци за активните и инициативните граждани.

В община Търговище също откриват приемна за граждани. Жителите на града ще имат възможност да се запознаят отблизо с кандидатите за местния парламент и да зададат своите въпроси.

В Пазарджик е изготвена програма, която започва с Ден на отворените врати.

В други общини ще бъде направена възстановка на първото заседание на общинските им съвети – научи наш репортер.

Общинската администрация на Ботевград ще отбележи Деня на българските общини с официална вечеря в ресторант “Роял”. Поканени са и служителите на общинските фирми.

Денят на българските общини – 12 октомври се чества от 1998 година по инициатива на Националното сдружение на общините в България. На тази дата през 1882 година в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление.