Президентът Румен Радев връчи и получи обратно мандата за съставяне на правителство от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. Държавният глава обяви, че в петък свиква политически консултации с парламентарните групи в търсене на изход от кризата с третия мандат. След това той ще реши на кого да го връчи.


Председателят на ПГ Десислава Атанасова взе папката от името на партията си, придружавана от зам.-председателя на формацията Томислав Дончев. Атанасова върна веднага папката на държавния глава.


"ГЕРБ-СДС няма да упражни конституционното си право за проучвателен мандат и няма да посочва кандидат за министър-председател", уведоми тя президента. 


"Уважавам решението на политическата сила да не се възползва от конституцонното право да излъчва министър-председател. Вие неведнъж декларирахте това решение", отвърна Румен Радев.


Но същевременно припомни, че в парламентарната република именно "партиите носят пряка отговорност за излъчване на мнозинство и формиране на правителство". Радев наблегна, че тази отговорност се носи и от управлващите, и от опозицията.


Кризите в страната изискват неотложни действия от отговорните институции, отбеляза президентът и съобщи: "Още утре ще свикам консултации с всички парламентарни политически сили, за да чуем как виждат те изход от създалата се криза". Той добави, че целта е да вземе решенето на кого да връчи третия мандат.


"Вече заявих, че въпросът за властта не отменя отговорността, която носят всички", каза президентът и призова партиите да поставят националния интерес над партийните сметки.