КЗП подготвя актове и глоби до 25 000 лева за заведения, дискотеки и барове, които продават опасното вещество


Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва масирани и денонощни проверки по заведения, дискотеки, барове за продажбата на т.нар. "райски газ". Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова на брифинг в сградата на ведомството.


По думите й там, където се установи, че това се случва, КЗП ще издава акт за временна забрана за продажба. Който не спазва тази мярка, го грози глоба до 25 000 лева, посочи Нинова.


Трябва да се вземат решителни мерки за употребата на т.нар. "райски газ", изтъкна вицепремиерът в оставка.


Корнелия Нинова се позова на доклад на Дирекция "Обществено здраве и здравен риск" в Отдел "Токсикология", в който се посочва, че веществото диазотен оксид е изключително опасно. То може да предизвика оток на мозъка, а в някои случаи и смърт. Понякога употребата му води и до смъртоносна интоксикация чрез задушаване, енцефалопатия, нефропатия. Води и до безплодие. "Говорим за изключително опасна субстанция", заяви вицепремиерът в оставка, цитирана от БТА.


Според Нинова трябва да се вземат спешни мерки. Затова днес тя е наредила КЗП да започне масирани и денонощни проверки по заведенията, като такива ще се правят и в социалните мрежи за онлайн продажбата на веществото.


Министърът в оставка добави, че вторият въпрос е законодателният. Корнелия Нинова уточни, че в България няма нормативна рамка за забрана на използването на "райски газ". Поради тази причина тя е помолила парламентарната група на "БСП за България" още днес да внесе поправка в закона. Става дума за Закона за закрила на детето, където в текста, в който се забранява продажбата на цигари и алкохол, да се добави и забрана за продажба на диазотен оксид (т.е. райски газ).


Вицепремиерът призова родителите също да бъдат съпричастни към този процес. "Наблюдавайте децата. Сигнализирайте денонощно в Комисията за защита на потребителите. Колегите ще реагират и спешно ще се отзоват на местата, където е идентифицирана продажбата и вече ви казах какви мерки ще се вземат - ще се налагат актове за забрани и ще се налагат глоби, които са до 25 000 лева", допълни Нинова.