Леснодостъпна, евтина и легална дрога – това е поредният хит и в Ботевград. Тази сутрин целия подлез в  Бизнес-центъра бе пълен с капусули и празни балони.


Тайната на лекия наркотик са капсулите.  Те съдържат диазотен оксид, известен като „райски газ“. Това е химично съединение с формула N2O, което при вдишване предизвиква чувство на еуфория. Това е причина и за името „райски газ“. Заради анестетичен ефект се използва в хирургията и денталната медицина. Използва се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. При нормални условия представлява безцветен незапалим газ с приятна сладникава миризма и вкус.

Балоните с райски газ предизвикват халюцинации и неудържим смях. Ефектите започват в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди, като най-изразителен от тях е неудържимият смях. Обикновено зрението се замъглява, появява се чувство за дезориентираност, развива се и повече толерантност към болка. Появяват се зрителни и слухови халюцинации. Балоните се рекламират и като помощно средство за бързо изтрезняване.