На 30 август 1987 г. на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова поставя нов световен рекорд в скока на височина. Българската атлетка преодолява 209 сантиметра и добавя 1 см към собственото си върхово постижение.


Тридесет и пет години по-късно рекордът остава недостижим. Най-близо до постижението беше хърватката Бланка Влашич, която през 2009 г. преодоля 208 см.

Според Костадинова рекордът се дължи и на много силната българска конкуренция. "Нещо много важно - това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите. Тогава, на олимпийския стадион в Рим, не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см. Емоцията беше толкова силна. Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда - някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти. И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха", заяви бившата състезателка, цитирана от пресслужбата на Българския олимпийски комитет.


"Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб "Тракия", на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация", добави Костадинова.

На световното в Рим българката прави девет успешни скока. Тя започва от 185 см и след това без проблеми скача още 189 см, 193 см, 196 см, 199 см и 202 см. Българката скача 204 от третия опит, а след това от втория се справя и с 206 см.


След като става ясно, че печели надпреварата с Тамара Бикова за златото, Костадинова се отказва от 208 см и се насочва към 209 см. От втория опит тя успява и поставя новия световния рекорд.

 

Вижте видео:

https://www.youtube.com/watch?v=GiHCOSgpzYA