Изготвен е инвестиционен проект за реконструкция на водопроводната система във вилна зона Зелин, в който са предвидени и дейности за реконструкция на канализацията, става ясно от докладна записка до Общинския съвет.


Във вилна зона Зелин са констатирани чести аварии, недостиг на водни количества и напор в мрежата, цялостно ниско качество на предоставяната услуга. Съществуваща мрежа не захранва всички имоти и същевременно не може да задоволи нуждите на вече свързаните консуматори. Въпреки че населението на Ботевград има достъп до обществено водоснабдяване, остарелите и амортизирани мрежи и съоръжения са причина за големи загуби на питейна вода, което създава неудобство на жителите и е причина за влошено качество на предоставяните ВиК услуги. Това се посочва още в докладната. В проекта на решение към нея Община Ботевград иска съгласието на местния парламент да кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда с проектно предложение за реконструкция на ВиК инфраструктурата в Зелин.


Стойността на проекта е до 15 975 000 лева – до 8 900 000 лева за реконструкция на водопроводната система и до 7 075 000 лева за реконструкция на канализационната мрежа. 


С друга докладна се предлага от собствени приходи на Община Ботевград да бъдат отпуснати 3 600 лева, необходими за извършване на оценка на съответствие на инвестиционния проект. Проектът на решение също е включен в дневния ред на извънредното заседание в четвъртък.