Предвижда се реконструкция на водопроводната система и изграждане на канализация в селата Боженица, Гурково и Рашково. Това стана ясно на редовното заседание на Общинският съвет вчера. В дневния ред на сесията бе внесена докладна за отпускане на средства в размер до 6 000 лева, необходими за изготвяне на проекти в техническа фаза и авторски надзор. С тези проекти Община Ботевград ще кандидатства за национално финансиране или по европейски програми. Съгласно актуалните указания на Министерството на финансите и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и условията за кандидатстване на голяма част от процедурите с европейско финансиране, наличието на проектна готовност дава предимство при класиране на обектите, се посочва в докладната записка. 


По време на обсъждането на предложението за отпускане на средствата, съветник Борис Дренов попита кога ще бъдат изготвени технически проекти за реконструкция на водопроводните системи на вилните зони  в землищата на Трудовец и Скравена, като обърна внимание, че хората, които живеят там, превъзхождат по численост живеещите в малките села. 


Кметът Гавалюгов отговори, че през тази година ще внесе предложение за отпускане на средства за проектиране на канализация във вилната зона на Трудовец. В хода на дискусията Цветан Миньовски напомни да се предвиди и вилната зона на Скравена. 


“Внасяме за малките села, защо има възможност за финансиране. Вилната зона е част от село Трудовец, не е самостоятелно населено място. Имам идея откъде бихме могли да осигурим средства. Ясно е, че всичко не може да стане наведнъж като инфраструктура, която липсва, защото говорим за липсващата инфраструктура – канализация в малките населени места, както и подмяна на водопроводната мрежа“, обясни кметът Гавалюгов.