На днешната дата се навършват 137 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. По този повод в центъра на Ботевград днес се изви празнично хоро. 137 танцьори от 5 танцови формации се включиха в организираното от Община Ботевград празненство.


Събитието започна с песента „Хубава си, моя горо“, изпълнена от Иванина Иванова.


Дошлите на площад „Незнаен воин“, сред които официални лица, представители на различни институции и организации, граждани, поднесоха цветя пред войнишкия паметник, като по този начин изразиха своя признателност, почит и уважение към паметта на личностите, допринесли за провъзгласяване на Съединението. 


На 6 септември 1885 година е станало фактическото обединение на двете части след бунтове в различни градове в Източна Румелия, последвани от военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг.


Актът на Съединението е координиран от Българския таен централен революционен комитет.


Само три дни след това Сърбия мобилизира наборниците си, недоволна от Съединението и впоследствие обявява война на България.

Нашите патриоти отблъскват и разгромяват армията на западните ни съседи, като единствено намесата на Австро-Унгария предотвратява още по-големи последици за тях.

Войната завършва с парад на българските войски в Белград, а победата на сънародниците ни е била предпоставката за международното признаване на Съединението на Княжеството с Източна Румелия.


Денят на Съединението – 6-ти септември, е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.