Българският национален отбор не успя да намери място на осминафиналите на Евробаскет 2022 в Италия, Германия, Чехия и Грузия. Селекцията на Росен Барчовски отстъпи драматично пред тима на Белгия с 80-89 в среща от последния пети кръг в група А, изиграна в „Арена Тбилиси“.


Българите не бяха достатъчно убедителни през първото полувреме и допуснаха двуцифрен пасив на голямата почивка. През второто „лъвовете“ демонстрираха по-добро лице и предизвикаха пълен обрат, но в заключителната четвърт белгийците показаха повече хладнокръвие, с което пречупиха съпротивителните сили на „трикольорите.


 Така българските играчи финишираха с една победа и четири загуби, което ги поставя на петото място в класирането преди последния мач от потока. От своя страна играчите на Дарио Джерджа завършиха с два успеха и три поражения, като се намират на третата позиция


Александър Везенков отново бе големият лидер за „лъвовете“ със своите 26 точки и 13 борби. Дий Бост блесна с 18 и 6 овладени под двата ринга топки, Димитър Димитров и Чавдар Костов реализираха по 11 точки.