В първата си официална контрола преди световното първенство, която се игра днес в Арена Ботевград, националният отбор на България постигна победа над Белгия с 3-1 (20-25, 25-22, 25-21, 28-26). Това бе и първа поява в новата зала на друг спорт, освен баскетбола. И то на възможно най-високо ниво.


Нашите национали започнаха изключително колебливо и белгийците спечелиха лесно първия гейм. Те поведоха още от самото начало и след като резултатът стигна до 18-9 в тяхна полза, бе ясно, че тази част ще бъде за тях.


Веднага след това българите заиграха много по-добре и спечелиха три поредни гейма, а с това и срещата. При дебюта си като селекционер Пламен Константинов използва 8 волейболисти. Като разпределител без смяна игра Андрей Жеков, останалите петима в стартовата шестица бяха Тодор Алексиев, Цветан Соколов, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и либерото Теодор Салпаров. След това влязоха още Тодор Скримов и Светослав Гоцев.


Интересът към мача бе много голям - в Арена Ботевград имаше над 2 хиляди зрители. Този факт видимо изненада ръководството на волейболната ни федерация, както и треньорския щаб на националния ни тим. Естествено, много приятно. Може да се предполага, че в следващите две открити контроли на нашите - на 21 август с Франция и особено на 22 август с Бразилия, ще бъдат запълнени и останалите места, които днес останаха празни.


Впечатлени от публиката останаха и белгийските национали, които след края на мача отвърнаха на поздравленията й. Двата тима ще изиграят утре още една контрола, но тя няма да бъде открита за зрители и журналисти.