От ден първи на своето създаване “Демократична България” поставя темата за българите зад граница на едно от водещите места в своите приоритети. “Винаги сме казвали, че българските граждани, където и да се намират, са най-ценният ресурс за нашето отечество”, казва Антоанета Цонева, народен представител от “Демократична България” в последните три парламента, водач на листите в Пазарджик и София област и член на “Управленската алтернатива”, основана от обединенето още през 2018, именно с ресор “Политики за българските граждани зад граница”. 


Голямата България - така екипът на “Демократична България” нарича своите политики за българите зад граница. На виртуална среща с тях миналата седмица Антоанета Цонева, която беше и председател на Комисията по политиките за българите извън страната в 46-ия и 47-ия парламент, обясни защо: 


“Никога не ограничаваме своето виждане за тази политика с призив за завръщане в България, а много повече искаме да говорим за взаимодействието между институциите на българската държава и българите, където и да се намират те. Дали си в Белгия, в България, във Франция, в Италия или някъде другаде, в командировка или работиш нещо дългосрочно зад граница, това по никакъв начин не трябва да затруднява и да ограбва твоя статут на български гражданин. Това е Голямата България.”


Многомандатен избирателен район Чужбина 


Единствената политическа формация с ясна визия и последователни действия за  дългосрочни и високоефективни политики към своите граждани зад граница, обръща специално внимание на правото им да участват в изборния процес - тема, по която Антоанета Цонева е дългогодишен експерт.


“Нашите сънародници от години участват в дебата за това как да бъде формиран район Чужбина така, че да могат равноправно да се възползват, например, от правото да избират с преференция свои представители. В 45-ия парламент ние бяхме сред политическите сили, които много активно и последователно отстояваха предложенията за промяна в изборния кодекс, включително и за район Чужбина.“


“Това, което ни остава да довършим в следващия парламент, е да бъде определена методологията, по която всъщност ще бъдат определени броят места, които се избират от съгражданите ни зад граница.”


В разговора си с българите в чужбина на 8 септември Антоанета Цонева беше ясна, че, след като излязат официалните данни от последното национално преброяване, при едни следващи избори, вече ще има яснота, на базата на тези данни, как ще се преразпределят мандатите в различните райони. Именно тогава ще се прецени колко от общия брой мандати, ще бъдат отделени за район Чужбина.


“Нашата цел ще бъде, без да се ангажирам в момента с конкретно число, това да е едно справедливо разпределение. Заради това сме предложили в нашата програма необходимостта да се създаде механизъм да има постоянни избирателни списъци в чужбина, за да е ясно върху каква съвкупност ние трябва да изградим този район Чужбина,” разясни Антоанета Цонева и добави, че очаква много горещ дебат по темата в края на годината. 


Дистанционно гласуване


Решително въвеждане на дистанционното гласуване - по пощата и по електронен път - е част от програмата на “Демократична България” и основен приоритет на обединението от самото му създаване. Още в първите дни на своето първо влизане в Народното събрание (45-ия парламент) “Демократична България” внесе два законопроекта - законопроект за електронното гласуване и законопроект за гласуване по пощата. 


“Ако има най-горещ застъпник за гласуването от дистанция, което в най-голяма степен ще улесни гласуването на нашите сънародници зад граница, това сме ние. В настоящата си предизборна програма дори доразвиваме политиката си с предложение тези възможности първо да се приложат за чужбина и след това в България. Смятаме че това е напълно възможно.”


Предложението на “Демократична България” за гласуване по пощата предвижда българската държава да изпрати на гласоподавателите плик един 


с бюлетината и указанията, както се прави на много места по света и много отдавна.


“Представете си колко е лесно. Вие заявявате пред българската държава, “Аз желая да гласувам, това е моят адрес, изпратете ми съответно документите за гласуване, бюлетина и т.н.”. Това се изпраща в един плик и гласуването приключва малко преди да започне гласуването с урни в съответната страна.”


Национален съвет на българските общности зад граница


Един от ангажиментите, който “Демократична България” следва последователно е да осигури представителност на интересите на българските общности в обществено-политическия живот на страната, като създаде т. нар. Национален съвет. В него е предвидено на квотен принцип и чрез провеждане на избори по пропорционална изборна система (успоредно с президентските) да се избират представители на българските общности, както и да участват ключовите български институции.


“Като председател в последното Народно събрание на Комисията за българите зад граница, възложих оценка на Закона за българите, живеещи извън Република България, за да можем да видим всички негови празнини, включително и по отношение на Националния съвет. Там се оформи в дискусия, че този орган трябва да бъде много по-широк. Трябва да си представим нещо като 90 души, които да са избрани и да са репрезентативни, а те помежду си да изберат Национален съвет, който да е по-оперативния орган,” обясни Антоанета Цонева в онлайн дискусията.


Късият живот на 47-ия парламент не даде възможност на “Демократична България” да реализираме докрай своя план, но настоящата предизборна програма на обединението отново включва темата за Националния съвет. “Ние ще продължим напред и ще си довършим работата,” категорична беше Антоанета Цонева. 


Пасивно избирателно право 


По темата с българските граждани с двойно гражданство, които в момента нямат право да бъдат избирани за народни представители, Антоанета Цонева заяви ясно: “Винаги сме отстоявали тезата, че те трябва да получат възможността да се кандидатират. Това е въпрос на промяна в Конституцията на страната. Именно защото българите са мобилни, защото живеем в един глобализиран свят, при едни други съвършено различни условия от '91 година, когато е приета нашата Конституция, това ограничение трябва да бъде преразгледано.”


За финал на дискусията Антоанета Цонева отправи сърдечен призив към българите зад граница да бъдат активни на 2 октомври:


“Участвайте, гласувайте, където и да се намирате. “Демократична България” е, мога да го кажа без скромност, най-проевропейската политическа сила. Ние сме гарант, че нашият път, нашият избор ще бъде удържан и няма да бъде тласната страната в посока, която ще я върне в миналото. Така че гласувайте свободно, гласувайте европейски, гласувайте за една модерна европейска страна, каквато България може и заслужава да бъде.” 


Серията от събития на “Демократична България” за Голямата България продължава с онлайн дискусия на 15 септември, в която Антоанета Цонева и Александра Стеркова ще се включат от Пазарджик, където продължават техните срещи с хората лице в лице. На 19 септември на живо във Виена ще бъдат Христо Иванов и Надежда Йорданова, а серията ще завърши на 29 септември - отново онлайн с възможност за включване на всички българи, където и да са по света.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!