Недостигът на природните ресурси е по-страшен от финансовата криза, предупреждава в доклада си "Живата планета" World Wildlife Fund International (WWF International), информира The Guardian.

Ако не се регулират темповете на потребление, към 2030 г. ще ни е нужна още една планета.

При предишното изследване, публикувано само преди две години, границата е била 2050 г.

Човечеството използва ресурси с 30% повече, отколкото може да осигури екосистемата на Земята.

Шокиращата оценка е направена на базата на събрана информация за 5 хиляди популации на 1600 вида животни и "екологичната следа", оставена от човека.

Терминът "екологична следа" е индикатор, който показва силата на влиянието върху околната среда на отделния човек, регион или нация и посочва какво количество земя и вода е използвано при производството на суровини, енергия, а така също и употребата на отпадъците.

Докато през 1960 г. повечето страни не са излизали от рамките на своите екологични ресурси, то за периода 1970-2005 г. биологичното разнообразие е намаляло с почти 1/3 (най-вече видовете, обитаващи тропическите зони), а "екологичната следа" се е удвоила.

"Лидери" в това отношение са Китай и САЩ, на които се падат 2/5 от тази следа.

За първи път са приведени данни и за водните ресурси.

Установено е, че за производството на 1 бучка захар се изразходват 1500 л вода, а за производството на 1 кг говеждо - 15 500 л.

В същото време всеки ден умират хора заради недостиг на вода.

В парично изражение всяка година влизаме в "екологичен дълг" от 4-4,5 трилиона долара, което е два пъти повече от загубата на световните финансови организации вследствие на финансовата криза.

"Сегашният спад на световната икономика е сериозно напомняне за това какво се случва, когато се живее извън ресурсите. Перспективите от финансовата рецесия са нищо в сравнение с надвисналата екологична кредитна криза" - предупреждава Джеймс Лип - генерален директор на WWF International.

Ръководството на WWF International призовава лидерите на най-големите икономики да обърнат изключително внимание на проблема.