Изминаха пет кръга от шампионата на най-силното първенство в България – НБЛ. След като се случиха доста трансфери през лятото и почти всички тимове претърпяха сериозни корекции, бе интересно да видим къде се намират и как стоят те в общата картина на най-добрия клубен баскетбол в страната. Общите впечатления като начало са, че като цяло нивото е ниско на фона на средното такова в европейски баскетбол. Елитните европейски шампионати въобще не ги и споменаваме, нивото там отдавна (от времето на Лодърдейл) е непосилно за нашите клубове. Може би е и твърде рано и отборите не са добре обиграни, но първите впечатления са такива. И все пак да се върнем към анализа на представянето до момента и с по няколко думи какво ни предложиха досега отборите в НБЛ.


 РИЛСКИ СПОРТИСТ


Самоковци загубиха доста от основните си играчи от миналата година и въпреки това отборът няма загуба до момента в шампионата. Стъпка назад до момента от предния сезон, но съставът на Людмил Хаджисотиров ще става все по-добър оттук насетне. Липсата на Мирослав Васов ще е минус, но попълненията са доста добри, а наличието на Йордан Минчев прави самоковци фаворити в първенството. Дали обаче този ростер е достатъчен за спечелването на така бленуваната титла в Самоков? Европа се оказа голяма хапка, но сега за разлика от предни години, фокусът изцяло ще бъде на локално ниво.


 СПАРТАК ПЛЕВЕН


С оглед на добрата селекция, се очакваше Спартак да играе сериозна роля в тазгодишния шампионат и с показанато до момента плевенчани го доказват. Две са важните неща за споменаване, а именно че тимът на Тодор Тодоров играе по-убедително като гост (с три гръмки победи навън досега), а освен това знаем, че крепостта в Плевен трудно ще бъде превземаема. Другото за споменаване е защитата на отбора, която е на различно ниво, а дълбочината на ростера е добра предпоставка това да се превърне в константа. Сплотен колектив, който стои здраво на земята и спокойно вече можем да кажем, че баскетболът е отново хит в този град. Безспорно светлият лъч в шампионата до момента.


 БАЛКАН


Шампионите също прекроиха доста състава си и започнаха годината мъчно и трудно. Състав с добър треньор и потенциал най-вече на две много качествени попълнения – Павлин Иванов и Христо Захариев. Чужденците все още са загадка, но сигурно Тони Дечев ще успее рано или късно да намести всички в пъзела. Амбиции има и за добро представяне в Европа, но ротацията е къса и привличането на пожар на Дипларос на практика покрива към момента „ахилесовата пета“ в отбора. Все още е голяма загадка защо клуба се лиши от услугите на Станимир Маринов.


 ЧЕРНОМОРЕЦ


Добра селекция, но...изключително недисциплиниран отбор. Голямо предизивикателство за Васил Евтимов да „опитоми“ всички „луди“ в този ростер да играят организиран баскетбол с европейско естество. Отборът има сили да се бори за медали в шампионата, но дали ще остане в този вид напролет и дали всички ще научат комбинациите на Биг Вас, предстои да разберем. Ако това се случи и отборът се задържи, Черноморец ще е проблем за всеки съперник.


 ЦСКА


Ще отнеме време на Росен Барчовски да адаптира „червените“ обратно в лигата. Контузени играчи и най-вече липса на плеймейкър са основните причини за трудния старт. Ниското ниво на лигата им позволява да имат успех дори и с този ростер. Отборът дори изненада Балкан, създаде главобол и на Рилски. Но за по-големи успехи, отговарящи на името на клуба, освен връщане на контузените играчи, ще трябват и други попълнения. И то не едно, а повече дори. Могат да си го позволят.


 ЛЕВСКИ


„Сините“ изгубиха може би най-много от миналогодишния си ростер. Както казахме и преди, годината ще е преломна за клуба. Имат качества да правят изненади, както го сториха в Бургас, но тази година едва ли имат сили за нещо повече. Кой от играчите ще бъде константа както Златин Георгиев ще бъде и този определящ фактор за представянето на „сините“.  Там ще се крият и успехите на Левски. Сигурно е, че Митко Ангелов ще извлече максимума от наличните играчи, но няма да е гладко и лесно. Предстои дълго очаквано с години дерби, дано зала „Универсиада“ се понапълни.


 ЧЕРНО МОРЕ


След една единствена победа в лигата от миналия сезон варненци вече имат 3 от четири изиграни мача. Вярно е, че всички от тях бяха пред собствена публика, но с играта си до момента Черно море е хит в първенството. Работата на новия треньор отрано започва да дава резултат, а подкрепата на зажаднялата за хубав баскетбол варненската публика и малката зала правят всяко едно гостуване неприятно за всеки съперник. Остава да видим как ще изглежда този млад отбор като гост и ще може ли да покаже същата агресия и резултат извън Варна.


 БЕРОЕ


Интересен отбор направи натрупалият вече опит старши треньор на тима Бойко Миленков. Важна победа като гост в Ямбол, но стъпи накриво в Шумен и точка не достигна за успех срещу Балкан. Берое ще се обиграва и ще става по-добър, но общо взето за...златната среда.


 ЯМБОЛ


Истинско богатство не само за Ямбол, но и за лигата е връщането на играчи като Павел Маринов в България. Незадоволителен старт на първенството, най-вече заради проблеми с наличието на всички единици в ростера на новия треньор Александър Алексиев. Липсата на пълен ростер даде повече шанс за младоците в тима, но това не стига за положителен резултат в края. Всичко ще е по-различно, когато и тримата нови американци плюс Иван Лилов са на 100 %.


 АКАДЕМИК ПЛОВДИВ


Най-хубавият и атрактивен баскетбол пловдивчани играеха с Вучица и Томич, които за съжаление отдавна си заминаха. Оттогава Йордан Янков се опитва да случи на подкрепления около Бачев, Гуджино и Николов, но среща огромни затруднения в това. Кръстанов и Милов имат потенциал да запълнят тази празнина. Четири гостувания, в които Академик показа, че ще бъде трудно да „открадне“ нещо навън. Добре, че дойде двубоя с Шумен у дома да счупи каръка. Рано е да се говори за това, но на ръба на плейофната картина, може и да се наместят в нея, ако другите отбори запазят ростерите си.


 ШУМЕН


Показва леко израстване отпреди сезон. Въпреки това ще бъде им бъде доста трудно и класирането за плейофите накрая е голямо предизвикателство за шуменци. Наличието на трима американци и борбеността на Секулов ще изненадат тук и там (както в мача с Берое), но големи чудеса трудно могат да се очакват.


 И все пак всичко това са само първи впечатления след само 5 изиграни кръга. След паузата заради националния отбор шампионата продължава с дерби между „сини“ и „червени“ в зала "Универсиада", а датата, която всички сме отбелязали на календарите си е 7 декември и двубой между Спартак и Рилски спортист в Плевен. Много е вероятно тогава и двата отбора към този момент да нямат допусната загуба.


ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ