Стартът на баскетболния отбор на Балкан в започналия днес шампионат на НБЛ бе неуспешен. "Зелените" загубиха гостуването си на Тунджа Ямбол с 87-84 в един мач, който можеха и да спечелят. Но не можаха да го сторят, въпреки подкрепата на близо сто свои фенове, дошли на своя сметка в Ямбол.

Те тръгнаха много зле - още в 4-та минута домакините поведоха с 14 точки разлика 18-4, три минути по-късно отново бе същата - 23-9. През това време старши треньорът Петър Клечков смени почти цялата стартова петица, но играта на отбора така и не се подобряваше. Едва след като взе тайм-аут, нашите успяха да свалят пасива си до 9 точки - 26-17.

През втората четвъртина нещата в редиците на Балкан до известна степен се подобриха и тя бе спечелена с 20-17, но на почивката ямболци се оттеглиха с аванс от 6 точки - 43-37. Обратът в играта се получи в третата част, когато се разиграха Бозов, Давидов и Гонър. И резултатът преди решителните десет минути вече бе в полза на Балкан - 58-56. На два пъти авансът на нашите стана 4 точки, но те твърде лесно позволиха на Дурчев и Говедаров да вкарат лесни кошове.

Четвъртата част обаче започна твърде лошо - ямболци направиха серия от 8-0 и отново дръпнаха с 6 точки.  Усилията на Балкан стигнаха само до свеждане на разликата  до 2 точки - в решителните моменти те грешаха или стреляха  неточно. В тези последни десет минути рамо на домакините удариха и реферите, използвайки различен критерий за действията на двата отбора, най-вече в защита. Не те обаче бяха главните виновници за поражението.

В защита играчите на Балкан играха добре само на моменти и позволиха на Дурчев, Говедаров и Върбанов да отбележат 70 точки от общо 87. Впрочем 13 от всичките бяха дело на сърбина Цветкович, с по 2 точки се разписаха Петков и Радионов.

И в нападение през цялата среща балканци не показаха балансирана игра. На високо ниво бяха единствено Данчо Бозов  с 28 точки и Жоро Давидов със 17 и 9 борби. Джош Гонър отбеляза 20, направи и 6 асистенции, но в някои моменти взе грешни и прибързани решения. Доста под познатото си ниво бе Дуейн Мортън само с 5 точки, с по 6 са Емил Бинев и Кирил Райков, в актива на Крум Дойчинов бяха записани два атрактивни чадъра, но и само 3 точки, което е твърде недостатъчно за основен център. Добри прояви в последната четвъртина имаше младият Станимир Маринов, който на два пъти открадна топката от Говедаров. Любо Лилов и Митко Филипов пък останаха без нито една точка.

Все пак това е първи мач на обновения тим на Балкан и чак толкова генерални изводи не бива да се правят.

Петър Клечков: Лошият старт в мача се отрази доста зле на цялостното представяне на отбора в тази първа среща. Дойдохме за победа, можехме да я постигнем, но не успяхме.  В решителните моменти не бяхме точни.

Новият старши треньор на Ямбол Ивайло Стоименов започна с победа дебюта си на този пост. Той обаче бе доста скромен в оценката си за мача. "Както спечелихме, така можехме и да загубим, защото Балкан играе отличен баскетбол. Въпреки успеха в тази среща знам много добре, че ми предстои още доста да се уча, а и отборът да играе по-добре."

Снимки: botevgrad.com