В събота, 12 ноември баскетболистът на Балкан имаше рожден ден, навърши 29 години. Тогава бе изненадан приятно от фенове на Балкан, които го поздравиха и му направиха подарък. Ето как реагира той, каза и доста интересни неща.


 


Честит рожден ден! За последен път възрастта ти започва с цифрата 2 . Как се чувстваш?


 


Чувствам се малко стар. Навърших 29, което означава, че се доближавам до 30. Което пък е малко страшно.


 


В събота част от феновете на клуба те сюрпризираха с торта за рождения ти ден. 


 


Изненадата  беше страхотно преживяване за мен. Това е петата ми година в професионалния баскетболен и никога не ми се е случвало нещо подобно. Като чужденци, които играят в други страни, ние нямаме много близки хора наоколо и приятели. Тук са съотборниците, тренираме, прибираме се вкъщи.


 

И тази изненада за мен означава много, защото те са постарали да ме зарадват и са вложили усилие в това. Това пък показва, че феновете в Ботевград не са просто фенове - те наистина се интересуват от нас.

 

Ботевград май не е най-малкият град,  в който си играл и живял. 

 

Ботевград е много хубаво и спокойно градче. Въпреки че много хора тук не говорят английски, всички са много мили и това много ми харесва. Играл съм в по-малки градове в Испания, може би наполовина по-малки от тук.  (Един от тези малки градове е Аспеития - в Испания, в отбора от този град Ираурги той за първи път играе като професионалист. Градчето няма 15 000 жители и е родно място на Игнаций Лойола). 

Там  обаче феновете не бяха толкова подкрепящи, докато тук - тук наистина си личи истинската любов на хората и феновете към нас.

 

На хората, които ме изненадаха и ми донесоха торта, казах: "Ние сме тук да играем, но без вас, вашата подкрепа и енергия. ние няма да сме това, което сме." Всичко е заради тях и аз наистина оценявам всеки един от тях и всеки, който идва на нашите мачове, отделяйки от времето си, за да ни помогне да победим. 

 

Как възприемаш своите съотборници?

 

Съотборниците ми са страхотни. През годините съм играл в много отбори, но тук всички просто работим здраво и харесвам всеки един от тях. 

 

Това, което знаем за теб, е, че си роден в САЩ и имаш  и испанско, и чилийско гражданство. Майка ти е от Чили, баща ти е испанец. Живял ли си и в двете държави?

 

Докато растях, всяко свое лято прекарвах в Испания. След това бях в Чили около 2 години и там играх за националния отбор. Страхотно е да имаш 3 паспорта. Мога да пътувам по света без проблем. Не ми трябва виза, така че това е благословия. 

 

Къде е постоянното ти местожителство?

 

Местожителството ми е в Калифорния. Не мога да стоя на много студено, а тук започва да става такова, което не ми харесва. Всяка сутрин си обличам якето, а в Калифорния съм свикнал да се събуждам всяка сутрин и да си обувам късите гащета. 

 

Вярваш ли в Бог?

 

Вярвам във висшите сили. Вярвам, че всичко, което правим е благословия. Има хора, които драскат по вратата и се молят да им се даде възможност, а аз - аз съм наистина благодарен - имам шанса да се срещам с нови хора, да говоря с хора по целия свят, каквито сте вие и всички останали.

 

Иначе съм католик. Но за мен, независимо дали си християнин, мюсюлманин, или какъвто и да е, всеки има право да вярва в каквото пожелае и всеки има своя собствена връзка с висшите сили и кой съм аз, за да определям на когото и да е, в какво да вярва. Можеш дори да вярваш в стол, ако пожелаеш, това е твое решение. Всичко зависи от това какво те прави щастлив и какво те кара да продължаваш напред. В края на краищата, ти си този, който трябва да се събуди всяка сутрин с усмивка на лицето и това е всичко, което ме интересува. 

 

Какво очакваш до края на сезона с Балкан, вероятно повече победи? 

 

Разбира се, че очаквам да побеждаваме във всеки мач, но това зависи изцяло от нас, как тренираме всеки ден и наистина оценявам възможността да изляза на терена с точно тези момчета. Всички те са страхотни играчи, работят здраво и са и страхотни хора.