В последните месеци Станимир Маринов стана водеща тема в баскетболните среди. Първо бе напускането на Балкан, след това сагата около картотекирането му в Левски. И в последно време - заключенията и обвиненията на хора от Балкан кой е отговорен за всичко, което се случи. Стигна се до директни обвинения от страна на члена на УС и бивш председател на Балкан Иван Гавалюгов към старши треньора Александър Тодоров, македонският специалист от своя страна обяви, че ще съди Гавалюгов.


До този момент никъде не бе оповестена позицията на самия баскетболист. По врреме на процесите около картотекирането му той бе посъветван да не дава изявления, докато нещата не се изяснят. Преди няколко седмици казусът бе разрешен - Станимир Маринов вече законово не е играч на Балкан, договорът му с клуба бе прекратен предсрочно и получи картотека в Левски. И той разказа от първо лице какво точно се е случило в интервю за Телевизия Ботевград. Това стана след мача в Правец между Лукойл Академик и Левски.


 


Много неща се изписаха и изговориха по твоя случай. Каква е твоята истина?


- През целия сезон всичко в Балкан беше добре. Нямаше проблеми. Може би всичко, което стана и от което се обърнаха нещата, бе в последните два месеца. Признавам, че съм прегрешавал, нарушавал съм правилника на треньора. И дори след последното мое прегрешение може би бях готов да си поема отговорността, той да ми се накара пред всички, щях да наведа глава и да кажа "Да, тренер, прав си".


А какво стана?


- Всъщност той обвини трето лице - тогавашната ми приятелка, че тя е виновна за всичко. Използва грозни думи пред цялата зала и много я нарани. Засегнах се и аз. Не можех да не се засегна, все пак си имам достойнство. И си казах, че това е краят. На следващия ден се видяхме, той ми каза, че съм го предал. Спомена ми това, което е направил за мен. Аз не го отричам, този човек е направил много за мен. Може би на него дължа една голяма част от това, което съм сега. Не мога да си кривя душата и да казвам, че не е така. Обаче начинът, по който постъпи с приятелката ми, мисля, че не е коректният начин.


И на този разговор той ми каза, че не може повече да работи с мен. И сега - така или иначе сме пред камерата, а и аз винаги говоря истината - с ръка на сърцето, той ми каза, че ще ми прави мръсно където и да отида в чужбина. Аз казах - окей. И бе нормално да потърся начин да се махна от Балкан.


След това стана едно друго нещо, което ми даде може би - как да кажа, не причина, а начин, който да използвам, за да мога да си разтрогна договора. И това нещо бе, че всички останали си получиха заплатите, а на мен не ми беше казано, че съм глобен. Казано ми бе, че има да се вземат пари и ме питаха дали оттук нататък ще спазвам правилника и няма да го нарушавам. И аз отговорих - окей, всичко е наред. След това обаче всички си получиха парите, аз не си получих моите и никой не ми се обади да ми каже защо.


За две заплати ставаше въпрос.


- Аз говоря сега за последната. И тогава се консултирах с адвокат. Може би не бе най-правилното решение. Г-н Луканов може би с право ми се сърди, може би трябваше да отида при него и да му обясня нещата. Но така реших и така постъпих.


Значи точно от тези два момента, непосредствено след края на сезона, си получил мотива за това свое решение. Вероятно не отговарят на истината нещата, че предварително си бил ангажиран за "Левски".


- Това са абсолютни глупости, някакви спекулации и слухове. Няма такива работи. Тити Папазов не би се е обадил нито един път през сезона. Дори с агента ми не съм говорил нито веднъж през сезона. Аз потърсих Тити Папазов след края (на мачовете) на националния отбор. И той ми каза: заповядай да тренираш в "Левски".


Появиха се отзиви, най-вече във форумите на ботевградските медии. Хора, които досега те подкрепяха, започнаха да те нападат. Смяташ ли, че това е било инспирирано от някого?


- Това си е тяхно право, тяхно мнение. Хората могат да си мислят каквото си искат. Ето, аз заставам пред камерата и каквото ме питаш, аз си казвам. Нито съм сърдит на някой фен. Феновете са направили толкова много за мен. Скандирали са ми името в залата в Ботевград и всеки път настръхвах от това, именно заради тези хора. Аз не мога да съм им обиден. Те ако са ми обидени за нещо - тяхно право. Аз нямам какво да кажа.


Затворен ли е пътят ти към Ботевград и Балкан, или това са две различни неща?


- Мисля, че бях ясен. Че докато сегашният треньор продължи да бъде в Ботевград, аз не мога да работя с него. Както и той мисля че би потвърдил, че и той не може да работи с мен.


Отрази ли ти се психически цялата тази дандания, която беше много груба и масирана?


- Как да ти кажа, заболя ме малко. Аз по принцип не чета такива форуми и коментари от фенове, но съм разбирал за тях от други хора. Заболя ме. Защото знам, че съм давал всичко за този отбор. В смисъл, умирал съм на паркета и съм давал всичко от себе си, абсолютно всичко. Във всеки мач съм бил на сто процента.


Сега как се чувстваш?


- Ами, бих казал - зле. Защото не съм във форма, толкова много време бях извън терена и някак си не мога да си я върна. Но ще направя всичко възможно, ще тренирам извънредно и ще се старая да си подобря играта.


Отразява ли ти се цялата тази ситуация около "Левски"?


- Може би на някои играчи им се отразява. Ето, замина си сърбинът (Милян Пупович). Нормално е. На някои им влияят парите, на други не. Мисля, че всички момчета, които сме сега в отбора, ще стиснем зъби и ще издържим, колкото можем - толкова. И ще дадем всичко за този отбор. Нещата засега обаче не се получават...


Искрено ти благодаря, че застана пред нашата камера, защото беше изключително важно. Знаем по какви причини не си говорил по времето, докето течаха процесите. Още веднъж ти благодаря и ти щелая по-нататъшно израстване, независимо къде си. И да си спомняш с добро за Ботевград.


- Винаги, винаги ще си спомням с добро за Ботевград. Благодаря и аз.