Тържеството по повод юбилейната годишнина на ПГТМ “Христо Ботев“ се състоя тази вечер в големия салон на читалище “Христо Ботев“. Приветствие към гостите, учителите и учениците отправи директорът на учебното заведение Иван Николов. Той предостави думата на председателя на Общинския съвет д-р Илин Черняшки, който също поздрави присъстващите.


“Уважаеми гости, скъпи учители и ученици,  с огромно удоволствие и с огромно уважение към труда на преподавателите и постиженията на възпитаниците на ПГТМ “Христо Ботев“ във всички сфери на обществения живот, Ви поздравявам по повод 60-годишнината от основаването на учебното заведение! Бъдете здрави и целеустремени, смели и истински родолюбци по примера на патрона на училището – гениалния поет и революционер Христо Ботев! Честит празник!“, каза д-р Черняшки.


Председателят на Общинският съвет удостои с почетни грамоти на Община Ботевград учителите Петя Иванова Братанова и инж. Ваня Младенова Петкова. Отличията се връчват за дългогодишна педагогическа дейност и висок професионален опит. 


Г-жа Братанова благодари на колегите си и на Общината за това че мислят за учителите като хора, които имат отговорна дейност. 


“Мисля, че няма бивши учители. Аз самата не се чувствам такава, защото пламъкът на обичта към децата, на желанието да ги образоваш, да ги възпиташ в нравствени ценности, да ги направиш човеци, остава за цял живот. Уважаеми колеги, макар и да не съм сред Вас, пожелавам Ви да съхраните този пламък, защото няма нищо по-хубаво от това Ваш бивш ученик да Ви разпознае по гласа, очите или походката и да Ви благодари! А Вие, мили ученици, не принуждавайте учителите си да  се съревновават с Фейсбук, Инстаграм или Тик-ток, възползвайте се от техните знания безплатно“, каза Петя Братанова.


Инж. Петкова също благодари за признанието, но най-вече изрази благодарност към своите ученици, завоювали през годините първи места на олимпиади и представили подобаващо своето училище, родния Ботевград и Софийска област.  


Поздравление от сцената на читалището отправи и кметът Иван Гавалюгов: “Това училище безспорно изигра изключително важна роля в развитието на нашия град, тъй като в него са се обучавали хората, положили основите на ботевградската индустрия, на ботевградската промишленост. Благодарение на тях днес в Ботевград има изключително силна икономика. Въпреки че настоящето на ПГТМ “Христо Ботев“ е трудно, изпълнено с много предизвикателства и проблеми за решаване, вярвам, че с общи усилия, не само с усилията на ръководството на професионалната гимназия и не само с усилията на учителите, а и нас, като институция, ще успеем да ги разрешим и да запазим, утвърдим и развием традициите на техническото образование в нашия град.“. 


Директорът на училището благодари на общинското ръководство за доброто взаимодействие и за това, че почти всеки месец инициира срещи по наболели проблеми на професионалното образование.


“Община Ботевград и лично г-н Гавалюгов имат толкова положително отношение, че винаги съм казвал: Професионалната гимназия по техника и мениджмънт може да е държавно училище по статут, но тя винаги се e намирала на територията на Ботевград“, изтъкна Иван Николов.


Тържеството продължи с кратък филм, проследяващ историята на учебното заведение. Кулминацията на празничната програма бяха изпълненията на олимпийските ни шампионки по художествената гимнастика.


Към настоящия момент в ПГТМ “Христо Ботев“ се обучават 350 ученици в дневна форма на обучение и около 40 в самостоятелна. През последните две години училището осъщестестви прием в четири паралелки, две от тях са в дуална форма на обучение. През миналата учебна година, след 10-12-годишно прекъсване, училището реализира прием в паралелката по промишлена електроника, а през настоящата – по газова техника.


През последните две години ПГТМ осигури финансиране по два проекта. Единият – за лаборатория по промишлена електроника, е в размер на 50 000 лева и вече е реализиран. Другият – на стойност 100 000 лева, е за подобряване на вътрешната среда на автоработилницата. До два-три месеца училището ще разполага с един от най-модерните сервизи за практически занятия по специалността автотранспортна техника, съобщи директорът Иван Николов.