Старата водопроводна мрежа е основен проблем в малките населени места на територията на общината. Това става ясно от информацията за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на селата Липница, Елов дол, Боженица и Краево, която е внесена за обсъждане в Общинския съвет. 


В точката за реализираните дейност през последните три година, кметският наместник на Липница съобщава, че в селото е извършена частична подмяна на водопровода – 800 метра. Отстранени са 11 аварии, в това число такива, които от осем години чакат своето изпълнение. Но с това проблемът съвсем не е решен, аварии възникват и на други на места в селото. “Необходима е постепенна подмяна на тръбите от водопроводната мрежа, които са изключително амортизирани и с доказано канцерогенно действие върху здравето на човека“, посочва в докладната Соня Георгиева 


Основни проблеми на водоснабдяването в Елов дол са липсата на водоизточници с постоянен дебит,  загубите по амортизираната водопроводна мрежа и трудностите при откриване на възникнали аварии. Оптимизиране е възможно само в посока на поетапна подмяна на етернитовите тръби, пише в информацията за село Елов дол. Водопроводната мрежа на селото е изградена през 80-те години на миналия век. Водоснабдяването се осъществява от три каптажа. Напорните водопроводи са с обща дължина 9 890 метра. 


Водоснабдяването на село Боженица се осъществява от пет каптажа и една и една сондажна помпа. То е добро, но през летните месеци е налице сериозен недостиг на питейна вода. Поради тази причина понякога се налага въвеждане на режим. Преди две-три години се извърши сондаж на 4 места – 2 в местността Мурта и 2 в местността Урвич, но вода не бе намерена. Със съдействието на Общината се изгради нов водопровод от пещери “Мечи дупки“ до главния път за село Боженица. На този етап има частично положени тръби до селото и предстои доизграждането му. В бъдеще е необходимо да се предприемат действия за подмяна на железните водопроводни тръби. Наложително е ВиК район Ботевград да извърши рехабилитация на каптажите “Пещите“, “Урвишки дол“ и “Мановци“, се посочва в докладната до Общинския съвет.


Водоснабдяването на жителите на село Краева е подсигурено. В населеното място възникват аварии, но те се отстраняват своевременно от ВиК. Водопреносната мрежа поетапно се подменя, но на следващ етап е належащо да се подмени на ул„ “Кривуля“, където водоподаването е по стари етернитови тръби. Кметският наместник Красимира Димитрова обръща внимание, че състоянието на довеждащите водопроводи /между каптажите и резервоарите/. В по-голямата си част тези водопроводи са изградени от стари етернитови тръби, които са силно амортизирани, и съществува риск през следващите три до пет години да възникнат проблеми с водоснабдяването на селото. Ето защо е необходимо да се започне поетапна подмяна на водопровода, смята кметският наместник. Красимира Димитрова посочва, че през настоящия мандат са отстранени множество водопроводни аварии в Краево и е завършен ремонта на водопровода по ул. “Ржана“. 


Превантивно се извършва почистване  и превантивна поддръжка на резервоарите, снабдяващи селото с питейна вода. Наложително е да се предприеме почистване на каптажите, обръща внимание кметският наместник на селото.