Единственият българин, играл в Реал Мадрид - Филип Виденов, говори специално за “Тема Спорт”. Вече в ролята на изпълнителен директор на федерацията той сподели мнението си за отминалите мачове на България с Португалия и Кипър от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Легендата даде мнение и за женския ни представителен тим, както и за приоритетите за работа пред него.


 

- Г-н Виденов, какво е мнението ви за двубоите, които националният ни отбор изигра с Португалия и Кипър от предквалификациите за ЕвроБаскет 2025?


- Много трудни два мача. Всички видяхме тази липса на гардове, за която говорим. Имаше лек хаос в нашата игра, организацията е трудна, когато си в такова положение. Нашият отбор се нуждае от по-дълго време за подготовка, а освен това и Хаджирусев получи контузия на първия мач в Португалия, което още повече лимитира отбора. Очевидно трябва още много работа. Сякаш отстъпвахме физически, най-вече в този двубой. Трудно е да се говори при такава ситуация.


 


- Росен Барчовски каза след двубоите, че задължително ще иска повече време за подготовка и че играчите ни не са свикнали с подобна агресия…


- Това, с което не са свикнали играчите ни, е агресията по време на цял мач. Когато тя е в отделни епизоди и моменти, те знаят как да реагират. Но когато е през всички 40 минути, тогава вече ни липсва реакцията. Но играчите ни са достатъчно опитни, че да можеха да спечелят в Португалия.


- Звучи притеснително обаче, че нашите не успяха да отговорят на агресията на съперник като Португалия, който би трябвало да е от нашето ниво, че дори и по-ниско…


 


- Всички отбори вече играят агресивно, преса на цял терен. Разликата в класите вече е доста замазана. Всичко опира до това как се играе в първенството ни. Повечето от нашите са от вътрешния шампионат, като изключим Везенков, а тези от чужбина са млади и не играят в първите дивизии. Смятам, че този сезон в НБЛ се вдигна малко нивото и повечето отбори играят на по-голяма скорост, което означава, че има светлина в тунела. Но определено не е достатъчно.


- 10 точки обаче не са стряскащи, нали така?


- Разбира се. Но всички очаквахме победа. Би трябвало да ги бием и като гост. Но трябва да признаем, че Португалия стояха доста добре. Ние също може да сме значително на по-високо ниво и вярвам, че ще се случи през февруари. Живот и здраве, тогава трябва да имаме поне още един натурализиран гард и евентуално Сашо да се върне в отбора. Тогава обликът ни ще е съвсем различен и играчите ще могат да се раздадат повече на тяхната позиция. Не изглеждахме кой знае колко добре, това го видяха всички.


Докъде стигнаха процедурите за гарда и какво се случва с включването на Везенков?


- Имаше забавяне, защото бяха пратили грешните документи на единия играч. За февруари трябва да сме готови на 100 процента. Ще видим какво ще стане. Сашо също има огромно желание да играе за националния отбор. Това е много важно и дава надежди, че Олимпиакос ще го пуснат. Особено предвид, че те няма да имат мач. Отборът ни е съвсем различен с него и без него. Видя се на европейското първенство.


- Може ли домакинството на Португалия да е в Русе, предвид близостта до Румъния (първият мач от прозореца е там)?


- Има го като опция. Най-приемлив може би е точно той. Но този мач е жизненоважен и трябва да осигурим максимална подкрепа от трибуните. Не е взето решението все още, но може да бъде и Ботевград. Решението не е мое, предстои да се обсъди със старши треньора и останалата част от ръководството на федерацията.


- Ситуацията около женския ни национален отбор е доста неприятна с болезнени резултати в последните години.


- При жените е доста сложен въпросът. Не очаквам да стане чудо в тези квалификации, така че трябва да гледаме по-скоро към следващите. Трябва да се започне от много по-отдалеч, както и при мъжете. Работата с подрастващи, предимно работата с техните треньори, да се вдигне нивото на професионализъм и правилна работа.


 


- Предстоят ли промени в тази посока?


- Нека да минат мачовете. Вече се мисли, има треньорска комисия, опитни хора във федерацията, които също ще изкажат мнение. Ситуацията е сложна, но задължително трябва да се променят някои неща, защото иначе резултатите и в бъдеще няма да са по-различни от тези, които записваме сега.


- Как се чувствате вие в ролята на директор вече 4 месеца?


- Като цяло все още се ориентирам, чета доста. Важното е да се намери правилният начин на действие, за да обърнем посоката. Най-вече за развитието на младите. Когато не произвеждаш играчи, идва момент, в който националните отбори ще се обновяват и трябва да има качество, което да замени по-опитните. Видяхте какво стана с Чавдар Костов. Тръгна да се отказва, но се наложи да го убедим да играе и в тези квалификации, за да остане някаква класа. Трябва колкото се може по-бързо да започнем да произвеждаме. От гардове до центрове, на високо ниво. Но това зависи най-вече от треньорите. На тях трябва да се обърне най-голямо внимание, защото в България има достатъчно талант, за да сме на високо европейско ниво. Но трябва да се работи добре с него.


Важно е да има и кой да работи, нали така?


- Абсолютно. Но ще има, в това съм убеден.