Ботевградският шахматен клуб “Балкань“ е регистриран като член на Българската федерация по шахмат. Клубът вече е вписан в Регистъра на лицензираните спортни федерации и спортни клубове. Това стана ясно по време на откриването на днешни турнир по шахмат в Ботевград. Удостоверението за лицензиран клуб бе връчен официално на единия от президентите на ШК “Балкань“  - Дамян Маринов – зам.-председател на Общински съвет – Ботевград, от Георги Павлов – член на Управителния съвет на Българската федерация по шахмат. Лицензът дава възможност на клуба да кандидатства за финансиране и да организира турнири от държавните първенства, обясни той. 


От своя страна Дамян Маринов благодари на Георги Павлов за подкрепата, подчертавайки, че благодарение на него шахматен клуб “Балкань“ продължава да се развива. “Благодаря на всички Вас за интереса, който проявихте и към третото издание на турнира за Купата на Ботевград – поредната инициатива по случай празника на Ботевград – 29 ноември, когато честваме освобождението на града от османско владичество! Благодаря на моите колеги и приятели, който са неотлъчно до нас и продължават да подпомагат шахмата в Ботевград! Щастлив съм, че към турнира има голям интерес, днес тук са шахматисти на различна възраст от цяла България. Както обещах при провеждането на първия турнир в Ботевград, искам да го заявя отговорно и сега – ще продължим да популяризираме шахмата и да организираме все по-големи турнири“, заяви Дамян Маринов. 


“Тъй като голяма част от живота ми е бил свързан с шахмата, много се радвам, че се възражда тази традиция – Ботевград да се превръща в един шахматен град. Както всеки такъв турнир, и този помага местните любители да получат възможност да премерят силите си и гостите да се запознат с града, да прекарат един приятен ден тук. И ако им хареса – да дойдат за следващото издание на турнира. Дано има следващо и по-следващо, разчитаме много, тъй като има ентусиазъм и подкрепа. Добре дошли на всички на турнира!“, пожела гросмайсторът Владимир Димитров.


Общинският съветник Цветан Цолов, който също присъства на откриването на шахматния турнир, се присъедини към благопожеланията: “Пожелавам успех на всички участници. Това, което искам, и много се радвам, отново да върнем нашия град в шахматната карта на България. Той заслужава да има място там.“.


Галин Иванов – треньор на шахматен клуб “Балкань“, благодари на Община Ботевград за осигуреното помещение за провеждане на турнира, в което шахматистите да се чувстват комфортно. 


Турнирът за Купа Ботевград ще се проведе в седем кръга при контрола 15 минути плюс десет секунди добавено време. Надпреварата ще приключи след 17 часа днес. Както споменахме вече, интересът, от страна участници, е голям. 


Сред участниците в турнира е и бившият министър на културата Боил Банов.