65-ото издание на най-престижните спортни награди, организирани от Нове АД Холдинг, приключи и носителите на статуетките вече са ясни.


 Първото място с голяма преднина бе отредено на Александър Везенков. През изминалата година Везенков отбеляза скок в кариерата си, печелейки отличието за най-полезен играч на осмия кръг в Евролигата по баскетбол за мъже. През 2022 той записа и рекорден коефициент на ефективност, което му отреди и неоспоримата позиция за Спортист №1 в анкетата ни.


 Призьорите сред родните атлети бяха определени от гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии.


 Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2022-а:


 Първо място – Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.


 Второ място - Кирил Милов (борба) – 622 т.


 Трето място – Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.


 Четвърто място – Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.


 Пето място - Едмонд Назарян (борба) – 432 т.


 Шесто място – Севда Аснова (бокс) – 371 т.


 Седмо място – Александър Николов (волейбол) – 319 т.


 Осмо място - Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 195 т.


 Девето място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.


 Десето място – Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.


 Атлет с увреждания №1, според спортните ни журналисти, отново е баскетболист. Най-полезният играч в националния ни отбор по баскетбол на колички – Георги Иванов взима статуетката с 250 т.


 Националният ансамбъл по художествена гимнастика печели първото място в категорията “Отбор на годината” с 630 точки. Челната тройка се допълва от Националния баскетболен отбор (мъже) – 160 т. и отборът по щафетно плуване 4 х 200 м със 120 т.


 Наградата в традиционната анкета на вестник „Труд“ за „Треньорът на годината“ отива за четвърти път при треньорката на Националния Ансамбъл по художествена гимнастика – Весела Димитрова. Тя води със 160 т. пред Иван Иванов (вдигане на тежести) с 36 т. и Братан Ценов (борба, класически стил), също с 36 т.


 Над 3 400 фена тази година определиха неоспоримия фаворит на публиката. Това отново е Везенков.


 По традиция пълното и подробно гласуване на спортните журналисти ще бъде публикувано на официалната страница на наградите – www.sportistnagodinata.bg