Пред паметника на Васил Левски днес бяха посрещнати знамената на трите училища в ботевградска община, носещи неговото име - ОУ “Васил Левски“ – Ботевград, ОУ “Васил Левски“ – Литаково и ОУ “Васил Левски“ – Новачене. 


Той вече е на толкова години,
но все е млад, кажи-речи момче.
А колко времето погребва живи,
ала за него сякаш не тече...


Очите му тревожно сини,
безгласно ни поставят срок.
Да издължим пред теб, Родино,
един неиздължим оброк.


Оброк за честност и безмерна вяра,
за република без господар,
където властелин е сам народът,
а правдата - свещен олтар.


Навярно затова е тъй реален,
в мечтите ни безсмъртно устремен,
а неговият подвиг легендарен
е съвестта на всеки идващ ден.


Ценко Велев


В чест на Апостола на българската свобода звучаха песни и стихове, подбрани от съвременни български поети и класици, с които учениците изразиха своята признателност към неговата личност и героичното му дело. Музикално-поетичната програма, подготвена от ОУ “Васил Левски“ – Ботевград, развълнува присъстващите и докосна сърцата им, пред тях се изправи като жив образът на Дякона – скромен, човечен, смел, справедлив, честен, силен духом, с непоколебима воля, жертвоготовен… “Един велик българин, едва 36-годишен, увиснал на бесилото за свободата и справедливостта. Поклон пред този герой – Апостола на свободата!“ - думи на Евгения Иванова - директор на учебното заведение.


По повод 150 години от гибелта на Апостола, които се навършват на 18 февруари, ботевградчани се поклониха пред неговия паметник и поднесоха венци и цветя в знак на дълбока признателност за саможертвата му.


Днешното събитие бе част от общинската програма, посветена на Васил Левски. На 18 февруари от 11:30 часа в църквата “Свето Възнесение Господне“ ще бъде отслужена традиционна панихида в памет на Апостола и сподвижниците му от орханийския край, организирана от дружество “Орханиец“.