По традиция на Хелоуин децата се дегизират със „страшни“ костюми, ходят по къщите и питат: „Trick or treat?“. Което ще рече: „Ще почерпите ли, или да ви напакостим?“ В отговор на това собствениците плащат „откуп“ в бонбони и други сладки лакомства.

Канадският зъболекар Майкъл Бенак обаче е категорично против този тип „откупи“, информира в-к „Уиндзор стар“. „От всичките тези бонбони, схрускани през празничната нощ, децата развалят зъбите си“, казва той. Вместо бонбони, д-р Бенак плаща „откуп“ под формата на паста и четки за зъби. В деня след Хелоуин пък стоматологът изкупува събраните от децата бонбони, като за всеки един плаща по 1 британски паунд.

Това се случва за втора поредна година, като средствата за изкупуването на бонбони са отпуснати по специална програма на Асоциацията на стоматолозите и оптометристите в Канада.

Миналата година асоциацията е изкупила 227 кг бонбони, платени като „откуп“ в нощта на Хелоуин, като за тази се очаква да бъдат още повече. Асоциацията предвижда и специален бонус за детето, донесло най-много бонбони – стоматологични продукти и училищни пособия