Пулмологът Александър Симидчиев ще оглави кандидатдепутатската листа на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в София област, научи "Дневник" от свои източници. За водаческото място в района през последните дни имаше сериозна атака от страна на доскорошния депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев, който настояваше именно "Продължаваме промяната" да вземе челното място в София-област.

Наскоро Дунчев, който беше досегашния водач на "Продължаваме промяната" в района, съобщи пред медиите, че е разговарял със съпредседателя на партията Кирил Петков по казуса, но му е било отговорено, че водачът на листата трябва да е от "Демократична България". По думите му съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък го уверил, че обединението не държи непременно да оглави листата. Това предизвика Дунчев да обвини "Продължаваме промяната" в задкулисие, а след това се разбра, че той изобщо няма да бъде кандидат-депутат.

Заради напрежението около челното място в София област беше важно кой точно ще оглави листата от "Демократична България". Самият Дунчев бе посочил, че би работил чудесно с трима души от "Демократична България" - Божидар Божанов ("Да, България"), Тома Белев ("Зелено движение") и Мартин Димитров (ДСБ). На изборите през октомври 2022 г. водачът на обединението Антоанета Цонева не успя да събере достатъчно гласове и формацията нямаше свой представител в 48-ото Народно събрание от района.
За разлика от нея Александър Симидчиев събра 1775 преференции и влезе в парламента на второ място от софийския 25-и многоманадатен избирателен район. Той е едно от разпознаваемите лица на партията "Да, България", която е част обединението "Демократична България", и ако бъде избран, ще стане депутат за пети път.