Д-р Александър Симидчиев има три медицински специалности, но най-пристрастно практикува пулмологията. Началник е на отделението по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР, както и част от екипа на пулмологичното отделение и лабораторията за функционално изследване на дишането на УБ Лозенец, член на Българското дружество по белодробни болести и Европейското респираторно общество, както и бивш главен пулмолог на GlaxoSmithKline Kанадa. Специализирал е в Рурландската клиника в Есен, Германия и Болницата Шарите в Париж, Франция.
Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни в предаването „Здравей, България” по NOVA защо е решил стане кандидат-депутат. Той направи това, перифразирайки думи на Платон: „Ако отказвате достатъчно дълго да влезете в политиката, ще влязат хора, които не искате да са там”.
Симидчиев сподели, че много хора са го попитали защо влиза в политиката, която, по думите им била мръсна работа: „Осъзнавам, че това е така и същевременно виждам, че ако няма хора, от които да искаме разнородно мнение и да може да дискутираме по теми, ще останат понятия, които са дебалансирани от моя гледна точка”, заяви пулмологът.