Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД стартираха пилотен проект в 13 училища от Етрополе и Средногорието 


Стартира пилотен проект на Група ГЕОТЕХМИН за ученици от 5 до 12 клас от 13 училища в Етрополе и региона на Средногорието. Тази година Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД ще подкрепят децата, проявяващи интерес към филмовото творчество. Учениците трябва да направят късометражни филми за различни професии от минната индустрия. Новият проект на двете компании се осъществява в партньорство със Сдружение „Арлекин“ - организатор на фестивал за младежко и детско медийно изкуство в страната и в чужбина. 


Целта е учениците да научат интересни факти за основни професии в миннодобивната дейност и да ги представят по увлекателен начин пред публиката, като създадат оригинални филми с продължителност до 8 минути.


Първите две седмици учениците ще имат онлайн обучение по драматургия, режисура, сценаристика, музикално оформление, операторско майсторство и др. Лектори са преподавателите от НАТФИЗ - доц. Юрий Дачев, драматург, водещ на ТВ предаване и д-р Росица Младенова – режисьор. Те ще очертаят пътя към осъществяването на задачата – заснемане на филми за професиите. След това учениците ще имат възможност да заснемат с професионална камера интервюта със специалисти, упражняващи ключови професии в Рудодобивен и Обогатителен комплекс на Елаците-Мед, ще пишат сценарии, ще режисират, ще монтират и накрая ще направят филми. Професионалният екип на „Арлекин“ ще подкрепя децата през целия творчески път - от създаването на сценариите, през заснеманията, музикалното оформление, обработката на видео кадрите до постпродукцията.


Учениците трябва да направят два късометражни филма, като всеки от тях ще представя по няколко професии от минната индустрия. Те ще бъдат публично представени и номинирани за участие в Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“. 


Този пилотен проект на Геотехмин ООД и Елаците-Мед АД е отлична възможност за учениците да се срещнат с известни творци в областта на филмовото изкуство, както и да се докоснат до дейността на една от най-големите минни компании в България, да опознаят тънкостите на професии като геолог, маркшайдер, обогатител, специалист по информационни технологии, шофьор на тежкотоварен камион, оператор на челен товарач, еколог и др.