Два автобуса със стачкуващите учителски колективи на СОУ "Христо Ясенов", ОУ "Христо Ботев", на двете професионални гимназии и от детските градини в Етрополе потеглиха рано сутринта на 11.Х.2007 година, за да се присъдинят към националния мероприятия в София.

От началото на учителската стачка всички учители от колективите на СОУ "Христо Ясенов" и ОУ "Христо Ботев"-Етрополе стачкуват на 100 %. Впоследствие поетапно към стачката се присъединиха  и учителите от професионалните гимназии по строителство и транспорт и по леката промишленост, както и тези от ЦДГ № 1 и други детски учителки. Вместо отлив броят на стачкуващите се увеличава всеки ден. Учителите от останалите учебни заведения в общината подкрепят стачката, но поради характера на работата им и по други обясними причини, те стачкуват символично.

Това е вторият митинг, на който участват учители от нашия град. На 27.ІХ.2007 г. те бяха също на площадите в София.

И докато на национално ниво се разтурят "седенки" и се играе на преговори, стачкуващите учители от Етрополе не стоят със скръстени ръце.

Ето една малка част от направеното до сега.

Международният ден на учителите-5 октомври т.г. беше отбелязан с "кръгла маса" в конферентната зала на СОУ "Христо Ясенов" с участието и на родители. На дневен ред са поставени всички проблеми в образователната ни система-разминаване на изискванията на предметите по т.н. задължителна подготовка с програмата за кандидатстване във ВУЗ след 12 клас, проблемите около учебниците и учебното съдържание, частните уроци, училищната и учителска документация, това че родителите купуват материалите за обучението на децата им детските градини и пр. Оценките, изводите и въпросите с риторичен характер, разглеждани на "кръглата маса" са обобщени в обръщение към онези фактори, от които зависи решаването на големия въпрос на страната-образованието, възпитанието и бъдещето не само на нашите деца, а и на нацията като цяло: до Министерския съвет, Министерството но образованието и науката, Президентството, Парламента и до медиите.

Учителите не само, че не бягат от наболелите въпроси, не бягат и от цялостната реформа на образованието, каквото и да включва тя-подчерта председателката на стачния комитет в СОУ "ХР.Ясенов", г-жа Емилия Цветкова,- но ние не можем да я направим тази реформа. Ние сме призвания да я изпълняваме. Други са хората, които трябва да я проведат и изкарат до края. Необходима е политическа воля и последователност в провеждането.

Както и воля да се погледнат проблемите в очите и с общи усилия да се решават цялостно. Защото за сега всичко става "на парче".
Стачката на учителите от Етрополе продължава.