Проблемите в здравеопазването са общонационални и който и да е на власт ще бъде изправен пред абсолютно същите проблеми. И ако не се хванем за ръце, да започнем да правим систематично това, което трябва, няма как да излезем от този проблем. Това заяви д-р Александър Симидчиев, кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България” в предаването „Твоят ден“ по NovaNews. И добави, че липсата на консенсус между партиите е пречка за прокарване на нужните  законопроекти. 


Според Симидчиев дигитализацията на здравеопазването позволява много по-добре да се следят ресурсите и ефективността на разходите. Тя е необходима и за провеждането на антибиотично лечение. 


„Антибиотиците трябва да се предписват само и единствено от правоспособни лекари, да се прилагат само когато има нужда. Самолечението с тях е огромен проблем в България”, категоричен е той.


По думите му на всяка една от рецептите може да бъде поставен знак да не се заменят лекарствата. „Фармацевтите вече имат възможността да заменят един медикамент с еквивалентен генерик”, каза здравният специалист.


Водачът на листата в 26-ти МИР София Област засегна и темата с възнагражденията на медицинските специалисти, като припомни, че още миналата година той и екипът му са направили проучване за това какви са мотивите на младите лекари да остават или да заминават някъде. Делът на заплащането тежи около 40% в избора им. Останалите 60%  са свързани с кариерното развитие - с намирането на подходящо място за реализация и с  повишаването на квалификацията. 


Трябва да реформираме системата на специализации и системата на медицинско образование, така че то да бъде осъвременено, добави д-р Симидчиев, като заяви, че безцелното харчене на ресурси няма да бъде основен фактор в реформата в здравеопазването. 


Купуването и продаването на гласово е престъпление!