Д-р Милен Врабевски бе специален гост-лектор на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров”, гр. Ботевград. По покана на г-н Филип Зуберски, учител по ИТ и информатика, той изнесе вдъхновяваща и мотивираща лекция на всички ученици от X и XI клас в нашето училище.


Порaди големия интерес срещата беше проведена в зала „Ботевград“, където заседава местният парламент.


“В нашето училище, аз и колегите ми правим всичко възможно, да представяме на учениците ни добрия пример. Пример за хора, които има с какво да им бъдат полезни, да ги мотивират и да им покажат, че няма невъзможни неща, но и че ги очаква много работа, за да може един ден и те самите да бъдат добър пример за бъдещите поколения”, каза г-н Филип Зуберски в началото на срещата.


По време на лекцията д-р Врабевски запозна учители и ученици в детайли с дейността на своята научноизследователска компания „Comac Medical“, с частния му образователен комплекс „Цар Симеон Велики“ и основните приоритети, по които работи учредената от него Фондация „Българска Памет“, а именно битката с демографската криза, реинтеграция на българската диаспора, кариерно развитие на младите хора в България и опазване на културно-историческото ни наследство.


Д-р Врабевски подчерта, че младите хора не трябва да губят времето си, а да инвестират в образованието.


„Мозъкът не е стационарна орбита, той трябва да се развива непрекъснато. Натоварвайте го в търсене на нови пътища. Постоянната работа в посока развитие на мозъка, отваря поредната вратичка за вас“, сподели д-р Врабевски и посъветва всички ученици да бъдат добри и всеки ден да стават с мисълта да правят неща, с които да бъдат полезни на околните. И още – да не се страхуват и най-вече да не си казват, че не могат.


„Казвайте си, че искате да бъдете полезни, като по този начин освобождавате съзнанието си и ще разгърнете таланта си. Служете на хората, помагайте и не чакайте благодарност за това. Помагайте безрезервно и правилният път ще бъде пред вас“, разкри тайната за успеха нашият гост.


След края на лекцията учениците проведоха ползотворна дискусия, в която задаваха въпроси на д-р Врабевски. На срещата присъства и г-н Борис Борисов – заместник-кмет на Община Ботевград.


“Д-р Врабевски е ярък пример какво трябва да представлява един български патриот”, заяви г-н Борисов.


“Благодаря от името на ръководството на нашето училище, че сте тук“,  обърна се г-жа Йотка Йотова, зам. директор на Златаровската гимназия, към д-р Врабевски. „Вие мотивирате учениците с днешното си присъствие, и не само тях, но и нас. Пожелавам на нашите деца да бъдат поне толкова успешни, колкото вие!”


За финал Милен Врабевски разговаря и с част от преподавателите на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, като ги поздрави за работата, която полагат и им пожела да продължават да създават човеци.


„Не сте твърде малка брънка, вие сте много важни за тези деца“, завърши той.


Припомняме, че д-р Милен Врабевски е български бизнесмен, филантроп и меценат. Учредител и председател на Фондация „Българска памет“. Собственик и директор на „Comac Medical“ – най-голямата научноизследователска организация в югоизточна Европа с предмет на дейност разработване, управление и контрол на проекти в областта на научноизследователската и развойната дейност в клиничната медицина. Компанията разработва научни проекти в над 30 държави, покриващи Европа, Азия и Америка. Д-р Врабевски е собственик на Образователен комплекс „Цар Симеон Велики“, включващ три ЧДГ “Росица” и ЧОУ „Цар Симеон Велики“.


С лични средства той финансира програми за иновативно образование, кариерно развитие на младите хора, реинтеграцията на българската историческа диаспора, развива различни инициативи за борба с демографската криза у нас. Затова неотдавна той бе награден с престижния приз “Европейски гражданин на годината” за изключителен принос в утвърждаването на европейските ценности. Награда, която се връчва от ЕС. През 2019-та година е избран за “Мъж на годината”.


Филип Зуберски


Преподавател по ИТ и Информатика