Въпреки лошото време, стотици жители и гости на Ботевград се стекоха в Градския парк тази сутрин, за да се потопят в празничната атмосфера на Великденския събор. Поздрав към всички присъстващи отправи кметът Иван Гавалюгов. “Вярвам, че за всеки един от вас това е един от най-чаканите дни, именно защото сме заедно. Събор означава събираме се и това важи в пълна сила за нас ботевградчаните. Ние днес се събираме, за да си поговорим, за да се повеселим и да погледнем с оптимизъм и надежда към бъдещето. Днес може да не е най-слънчевият ден, но вярвам, че на всеки един от нас в душата, в сърцето и в ума е светлина“, каза той в обръщението си към хората. 


Кметът Гавалюгов благодари на всички участници във Великденския събор – самодейци, танцьори, певци от малки до големи, че са отделели от празничното си време, от времето със своите и приятели и роднини, “за да бъдат тук, да ни забавляват, да ни дадат възможност да се насладим и да изпитаме удоволствие от нашите традиции и нашето изкуство – певческо и танцово“. “Вярвам, че тази възродена традиция, вече осма година, ще продължи дълги години напред и ще ни събира на този ден тук – в прекрасния роден Ботевград.  Благодаря и на всички организатори, които със своя труд и усилия правят възможно това хубаво събитие не само тази година, а всяка година. И то става все по-организирано и по-подредено и ни дава повод за гордост и за удоволствие от почивните празнични дни, които за тях съвсем не са почивни“, каза още Иван Гавалюгов и пожела на всички здраве, позитивизъм и приятни емоции с програмата на втория ден на Великден и събора на Ботевград.


След възстановяването на Великденския събор на града ни, Ловчанският митрополит Гавриил всяка година засвидетелства своето уважение към местните миряни. Той отслужи водосвет за здраве на ботевградчани и благослови традиционния козунак, който членовете на Управителния съвет на дружество “Орханиец“ раздадоха на присъстващите. 


За пореден път Негово Високопреосвещенство изрази радостта си от това, че местните жители вече не празнуват своя ден на града на Разпети петък, а на днешния светъл Велики понеделник, каквато е традицията в Ботевград. “И ето ние сме, слава Богу, в града на християнството. Само да помним, че християнин не е този, който се нарича такъв, а този, който се старае да спазва заповедите на Господа. Две от най-великите заповеди са: да обичаме с цялата си душа и с цялото си сърце Бога и да обичаме ближния си, както обичаме себе си. Ако изпълняваме тези две заповеди, то означава, че ние сме изпълнили всички Негови заповеди. Нека този празник ви прави по-добри, по-радостни! Господ да ви дарува дълголетие, нека светлината на Христовата пасха озарява вашите домове и вашите души! Честит празник! Христос Воскресе!“, пожела митрополит Гавриил.