Фестивалът “Единството е сила“ е съвместна инициатива на Община Ботевград и Народно читалище “Христо Ботев 1884“. Тя е част от официалния културен календар на Общината за тази година. Събитието ще се състои на 29, 30 и 31 май. 


Първото издание на фестивала се проведе през 2019 год. След отпадане на ограниченията срещу пандемията от  COVID-19, събитието беше организирано за втори път през 2022 год. Тогава то се осъществи с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура“ и дофинансиране от 5 000 лева, осигурено от Община Ботевград. 


През тази година отново е спечелен проект по програма за любителско творчество към Национален фонд “Култура“ на стойност 15 724 лева. От спонсори са осигурени още 1 000 лева. За да бъде подсигурено участие на два чуждестранни състава – от Казахстан и Черна гора, и поради повишените цени на услуги и стоки, е необходимо дофинансиране  от 3 475 лева, освен вече одобрените 8 000, утвърдени с решение на местния парламент.


Община Ботевград ще поиска съгласието на съветниците за отпускане на тази сума от собствени приходи. Проектът на решение е внесен за гласуване в Общинския съвет, става ясно от дневния ред на извънредното заседание, които ще се проведе на 11 май - четвъртък.