"Българската армия (БА) е един от основните стълбове, който е бил, е и ще бъде важен и неотменен елемент от българската независимост", каза премиерът Сергей Станишев при откриването на международна конференция във Военната академия "Г.С. Раковски" на тема "100 години независима България: стълбове на държавността".

Станишев посочи, че през последните 100 години неведнъж се е налагало да отстояваме своята независимост и идеали с помощта на БА.

Конференцията беше открита от началника на Военната академия ген. майор Георги Георгиев.

В двудневния форум участват представители на 13 страни, сред които САЩ, Германия, Русия, Италия, Виетнам и съседните на България държави.

Премиерът посочи, че правителството е готово с проекта на стратегия за националната сигурност и със законопроект за въоръжените сили. Той добави, че тези проекти трябва да преминат през широко обсъждане.

"Работата по законопроекта за въоръжените сили още не е приключила", каза Станишев.

По думите му в него има важни гаранции за социалния статус и кариерното развитие на военнослужещите.

"Трябва да се обсъди въпросът, свързан с интегрирания модел на Министерството на отбраната", отбеляза премиерът.

Станишев добави, че той и Министерският съвет се отнасят отговорно към работата по законопроекта, защото е необходим стабилен закон, който няма да бъде променян през половин-една година.

Премиерът Сергей Станишев връчи почетни карти на офицера на 15 военнослужещи за принос в развитието на българската държавност и на БА.