Международният ден на музеите бе отбелязан в Ботевград с изложбата “Гласът на колелетата“ – иконичните автобуси “Чавдар“ – предистория, емблематични години, разпад. Тя е създадена от екипа на музея, съдържа рол-банери с богат снимков и документален материал, макети на автобуси. Базирана е на книгата на Иван Колев – “Автобусите на Ботевград“. 


Изложбата въвежда публиката в началото на XX век, когато старият майстор Рачо Джамбов основава своята работилница в Орхание, днешен Ботевград, в търсене на по-добър живот. Така се поставя началото. От негова работилница за каросерии, преходните години към национализация, създаването, утвърждаването и възходa на завод “Чавдар“ до голото поле, откъдето започва и завършва всичко. Това каза в своето експозе директорът на музея Рени Петрова. Изложбата “Гласът на колелетата“ ще продължава да разказва тази история.  


“Успяхме да разгледаме и разучим целия архив на инж. Александър Гавалюгов – зам.-директор по развитие и маркетинг в завод “Чавдар“ и на неговите бивши колеги, сред които Слави Боев, инж. Иван Балтов. Те вече бяха разказали всичко, преди ние да се появим с нашите въпроси, на Иван Колев – човекът, който създаде преди няколко години един от най-подборните разкази за развитието на автобусопроизводството и, разбира се, завод “Чавдар“. Свързахме се с него, получихме неговото разрешение да използваме информацията, която беше събрал. Сканирахме стотици фотографии и документи, набирахме текстове, четяхме, редактирахме и прередактирахме какво да остане, какво да отпадне. Изложбата вече е факт. Към нея добавихме и пет макета на емблематичните автобуси, надяваме се, че ще продължим да я обогатяваме“, сподели с гостите директорът на музея.


По думи на куратора на изложбата – д-р Ина Василева, работата по подготовка на проекта продължава шест месеца. Тя благодари на инж. Ал. Гавалюгов за “изключително подборните разговори и консултации по време на издирването и систематизирането на снимковия материал, огромния набор от статии, видеоматериали, телевизионни интервюта, архивни кадри на преките участници в събитията, който той представи, онагледи и насочи нашето внимание към конкретни казуси от историята на “Чавдар“. 


“Позволих си да дам своя скромен принос в оформянето на заглавието на изложбата, за което използвах чисто изкуствоведския термин - “иконичен“, за да обознача емблематичната, знакова и неподражаема роля на завод “Чавдар“, която той сформира през годините, доказвайки се като най-модерното производство на автобусите, които станаха символ на една епоха, събирайки в себе си съдбите, таланта, стремежа към естетика, функция и визионерство на няколко поколения българи.


“Гласът на колелетата“ все още звучи като екот на съдбите на ботевградчани – преки участници в събитията, живите свидетели, както и марката “Чавдар“, която постави печат върху политиките на мнозина управляващи, печат, който говори днес на новото поколение българи, независимо от затихналите, заличени мощи на завода. Екотът е силен и днес в този момент заради историята, която присъства неизбежно и невъзвратимо във времето, преди, днес и утре“, каза при представянето на изложбата Ина Василева. 


Думата бе предоставена на инж. Александър Гавалюгов, който, връщайки се назад в историята, припомни, че през 1924 год. в  Орхание е направена първата автобусна каросерия в работилницата на Рачо Джамбов. “Както той, така и другият производител - Христо Николов, защото е имало две работилници по това време в града, не са имали никакъв семеен капитал за такова производство, не са били технически грамотни, не са учили, както сега има техникуми, институти, но те са имали смелостта да се захванат с нещо и са били сигурни, че ще успеят“, обърна внимание инж. Гавалюгов. Освен с предприемчивост тези хора се отличавали с висок морал. От парите, които изкарвали, най-напред заделяли за заплати на своите работници, разказа той, позовавайки се на разказ на дъщерята на Христо Николов.  


Александър Гавалюгов сподели моменти от своя дълъг професионален път в завод “Чавдар“. “Историята на завода трябва да бъде гордост за всички жители на общината, тъй като ние сме били производители на автобуси, които по сложност се нареждат на второ място след корабите, построени във Варна. Защото за направата на един автобус се използват, горе-долу,  около 15 000 части. Всеки може да си представи каква организация е необходима, за да може това изделие, което почва от нулата, да стигне до крайния продукт – автобус за превоз на хора“, изтъкна той. 


Около 130 предприятия  в цялата страна са осъществявали производство, насочено към завод “Чавдар“, като в тях са били ангажирани около 15 000 работници. “Западането на “Чавдар“ се оказа като бумеранг за всички тези фирми. Спомням си загрижеността на работници от други населени места, които питаха: “Какво ще правим сега?“. Може би с това да завърша - ние правихме автомобил в истинския смисъл на думата. Например Чавдар 5с-1 – това е микробусът с висока проходимост. В него само раздатъчната кутия и скоростната кутия бяха от автомобил ГАЗ. Всичко друго беше българско производство. Сега това нещо не съществува в България, защото явно някои хора, от управляващите след 1989 год., решиха, че страната не трябва да се развива като индустриална, но аз виждам, че тя не се развива и като селскостопанска“, каза в заключение инж. Гавалюгов и благодари на всички, взели участие в изложбата. 


По повод Международния ден на музеите, поздрав към екипа на Исторически музей – Ботевград отправи секретарят на Общината Стефка Граматикова.  “Музеите не са само съхранители на исторически документи и артефакти, те са съхранители и на историята в различни области на нашия живот, включително  и в икономическо отношение. А това е голяма част от историята на нашия град. Както каза г-жа Петрова, Ботевград вече 85 години има музейно дело, което е едно завидно постижение“ , посочи тя. Г-жа Граматикова връчи на директора на музея поздравителния адрес от кмета Иван Гавалюгов. 


Изложбата “Гласът на колелетата“ е подредената в залата, изградена по проект “Хетеротопии“.