Направихме това в името на това България да има правителство, заяви Мария Габриел


ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете коалиции, които да се сменят на ротационен принцип. Акад. Николай Денков от ПП-ДБ ще управлява 9 месеца, а след него за 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел. Това обявиха Денков и Габриел на съвместен брифинг в парламента.


"Представихме състав на проектокабинет, за да покажем, че можем да управляваме държавата, ако се наложи. Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца", коментира Денков.


Той обясни, че ротацията на премиерския пост ще се осъществява на 9 месеца, като в първите 9 министър-предесдател ще бъде самият той, а вицепремиер и външен министър - Мария Габриел, за следващите девет месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а Денков - вицепремиер.


Направихме това в името на това България да има правителство, заяви от своя страна Мария Габриел.


В 15:00 часа Габриел трябва да отиде при президента Румен Радев, за да върне първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.


Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер получи от държавния глава папката с мандата на 15 май.