В отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ /КСОР/ на Община Ботевград все по-често се получават  сигнали за намерени малки екземпляри от вида Горска ушата сова (Asio otus). Този вид обитава иглолистни, широколистни и смесени гори, равнини, низини и планини. Интересното е, че ако совата не се чувства застрашена, тя се заселва и в паркове в урбанизирани територии.

Вчера загрижени граждани са подали сигнал на горещия телефон в отдел "Контрол по сигурността и обществения ред" за намерено бебе сова под дърво в парка. След консултация с еколога на общината, служители на отдела са поставили малкото пернато на дървото, под което е било намерено.

От общинската администрация напомнят, че Горската ушата сова е рядък и защитен от закона вид на територията на България.

Този вид сова обикновено прекарва деня скрита сред листата на дърветата. Малките напускат гнездото още преди да могат да летят и се разхождат по съседните клони. Родителите им ги намират по пронизителните звуци, които издават, и им носят храна. Много често малките падат на земята при някой по-силен порив на вятъра или просто не успяват да запазят равновесие, докато скачат по клоните. На земята обаче ги чакат много опасности - кучета, котки, други птици и хищници. Често хората смятат, че родителите могат да вдигнат детето си с крака и да го качат на дървото, a това е невъзможно.

Ако намерите бебе на Горска ушата сова или чухал, в никакъв случай не го взимайте. Качете го на висок клон до мястото, където сте го намерили, и изчакайте малко, за да видите дали няма пак да падне на земята. Родителите със сигурност са наблизо, а те най-добре биха се погрижили за своето малко, съветват от Общината.

При подобен случай от отдел "Контрол по сигурността и обществения ред" препоръчват да сигнализирате на телефон 0800 20007, на Регионална инспекция по околната среда и водите или лесничейството в района, в който се намирате.

Улавянето и отглеждането в домашни условия на Горската ушата сова е забранено от закона и има сериозни санкции за това, предупреждават от Общината.

Допълнителни телефони за връзка :

Спасителен център за диви животни

042 607741, 0886570053, 0885228486, 0896662726