Степента, с която бълбука тенджерата на българската политика, и то само в единия край, защото записи изтичат все от една част от спектъра, а в другата част има пълна гробна тишина, това говори, че отдолу котлонът, който нагрява, е само в едната страна, а не изцяло, което означава, че има известна селективност на това, което се случва. То не е толкова необичайно, но говори за известен умисъл. Поради тази причина смятам, че хората трябва да се отдалечат малко от силните емоции и да погледнат същността на нещата. Като погледнат същността на нещата, ще могат да се вземат много по-смислени решения. 


Реално това, от което България има нужда в момента, и то остра нужда, е стабилност и правилна политическа ориентация. Защото ние извършихме нещо в продължение на трийсетина години, движейки се в една посока. И сега сме поставени пред периода да разколебаем общественото ни до такава степен, че да се върнем там, където вече сме били. Това, от моя гледна точка и от гледна точка на моите деца и внуци, не смятам, че е позитивно. Винаги съм бил на мнение, че човек трябва да си постави дългосрочна цел и да я следва. Има една много интересна английска поговорка, която казва: “Ако минавате през ада, не спирайте, продължавайте да вървите напред“. Защото поне има шанс да се излезе оттам. От тази гледна точка, не искам да влезем в ада и да започнем да се мотаем вътре, да правим кръгови движения. Трябва да се върви в ясна посока – тази, която е доказала в световен мащаб, че е успешна, към която повече хора искат да отидат. Хора от най-различни етноси, от най-различни религии са привлечени от определен тип държави. Ние принадлежим формално към този определен тип държави в рамките на Европейския съюз и излизане от тази организация може да ни прати в орбитата на места, където вече сме били. 


Случващото се в момента e категорично исторически прелом в политиката на нашата държава и ние трябва да държим в дълъг хоризонт това, което трябва да постигнем за нашето поколение. Аз имам четирима внуци и искам те да могат да живеят в една държава, която се владее от правото, където няма значение дали си кмет, или разсилен, където едно и също нещо се мери с еднакъв аршин.  Ако имаме тези правила, постепенно всяка една от системите - и здравеопазването, и културата, и строителството, и медиите, ще се изправи, когато имаме справедливост. А справедливост значи съдебна реформа. Съдебната реформа започна плахо, с малко несигурни стъпчици, но започна, нещо, което досега не се беше случвало. От тази гледна точка аз съм оптимист, защото започна реформата, но ще бъда песимист, ако не успеем да закрепим устрема в правилната посока. 


Това каза народният представител от квотата на Коалиция ПП-ДБ за Софийска област д-р Александър Симидчиев, помолен да коментира пуснатите записи от Радостин Василев и скандалите в прокуратурата.


Дали ще се стигне до съставяне на правителство, на този въпрос  той отговори така: “Това ще се реши в рамките на една седмица. Днес нашата парламентарна група ще има заседание, на което ще обсъдим всички възможни опции. Характерното за нашата парламентарна група е, че в няма един човек, който да казва какво да бъде, а се стремим всички страни да бъдат чути и да вземем най-доброто от тях. Когато всички мислят еднакво, някой не мисли достатъчно. В нашата парламентарна група има хора, които мислят различно. В края на краищата там е мястото, където се оформя това, което ние решаваме да правим напред. 


А дали ще има правителство, или не, зависи от разума и волята на всички, които сме в парламента. Не изключвам и останалите парламентарни групи, извън първите две. Пак казвам, че за мен е историческият момент, звучи помпозно и тежко, но го чувствам така, че сме на място, което предопределя какво ще се случва с тази държава през следващите десет години. Поради което отговорността не е на един или на една парламентарна група, а на 240 човека, които там можем да кажем: Хора, било каквото било, давайте да мислим как да се справим, така че да продължим по правилния път напред. Защото за мен има правилен и грешен път. Смятам убедено за себе си, че пътят натам, където голям част от хората искат да се припознаят, е правилният път. 


За България искаме ясни правила, които се спазват. Тогава ние ще имаме процъфтяваща държава, държава, в която ще е неприятно да бъдеш престъпник. Затова трябва да има съдебна реформа и справедливост“.“


Д-р Александър Симидчиев днес организира първата си за този мандат приемна за граждани в Ботевград. Посетителите поставиха различни въпроси на локално ниво. Един от тях беше за необходимостта от “легнали полицаи“ или повдигнати пешеходни пътеки  на главня път през Разлив, който се стопанисва от АПИ. Съдействие за това поискаха жители на селото, които посетиха приемната днес.