Вече 52 години в град Етрополе го има емблематичния за града "Празник на етрополските зетьове".  И тази година имаше много гости от цялата страна. За съжаление ги нямаше представителите на нашите приятели от съседните страни.


Кулминацията на празника беше на 25 юни от 10:00 ч., с уникалното  карнавално шествие от Зольовата чешма,Часовниковата кула и Централен площад.


Начело на шествието беше Мажоретния състав при НЧ "Христо Ботев-1884"- гр.Ботевград. Противно на скептичните очаквания участниците бяха страхотно колоритни, оригинални и забавни. Наред със „старите” делегации, които са на празника още от първото му издание, този път имахме и нови попълнения. Същото през годините беше  празнично настроение на многото хора, които бяха изпълнили пространството от Часовниковата кула до центъра на града. И самия център.


В шествието участваха делегации от: Етрополе, Оряхово, Ябланица, с.Войнягово /общ. Карлово/, Алфатар, Плевен, с.Велино /общ.Шумен/, с.Ръжево Конаре /общ.Калояново, обл.Пловдив/ и Самоков.


Кулминацията беше на централния площад, на сцената пред читалището с изпълнения на Мажоретния състав от Ботевград, фолклорна група "Детелини" от с.Ръжево Конаре и демонстрация на клуба по таекуон-до гр.Етрополе.     


Всички делегации бяха приветствани и наградени от кмета на община Етрополе Димитър Димитров, който връчи и награди за "Златен зет" и "Най-млад зет" във всяка делегация. От своя страна най-младите зетьове положиха и клетва за вярност към тъщата.


И като на празник, тържеството завърши с музикални изпълнения на Духов оркестър- гр.Етрополе.


И с вечното българско хоро!


Честит празник, Етрополе!


Текст и снимки: Христо Христов