Консултации за съставите на ОИК се провеждат при кмета на общината с представителите на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание до 28 август 2023 г. включително, реши Централната избирателна комисия на 4 август.
В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 49-то Народно събрание, гласи още решението на ЦИК.


Консултациите са публични. Датата, часът и мястото на провеждането им се съобщават публично и се публикуват на интернет страницата на общината.
При провеждане на консултациите парламентарно представените  партии и коалициите представят  писмено предложение за състав на ОИК


В случаите, когато при консултациите е постигнато съгласие за състава на ОИК между представителите на партиите и коалициите  кметът на общината представя в ЦИК до 28.08.2023 г.  писмено предложение за състав на ОИК.


Когато при консултациите за състава на ОИК не е постигнато съгласие, ЦИК назначава ОИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите, които са участвали в консултациите.
Общинската избирателна комисия се състои от председател, до четирима, но не по-малко от двама заместник-председатели, секретар и членове.
Представителите на една партия или коалиция не могат да имат мнозинство в ОИК.


Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на поне един член във всяка ОИК.
Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.
Общият брой на членовете на ОИК се определя според броя на избирателните секции на територията на общината. Ако секциите са до 150 – членовете на ОИК да 11.
Членовете на една и съща ОИК не могат да бъдат помежду си съпрузи или лица във фактическо съжителство, роднини по права линия, братя и сестри.


Централната избирателна комисия назначава ОИК за всяка община до 8.09.2023 г. включително – 50 дни преди изборния ден.