На вчерашното заседание на ОбС бе внесена за обсъждане и гласуване информация за дейността на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ през миналата година. Съветници изразиха мнение, че на са доволни от представения отчет. Цеца Христова го определи като “формален”. “В отчета не са приложени протоколите от извършените проверки за малолетни и непълнолетни в питейните заведения след определения вечерен час. Не съм съгласна с написаното, че не са констатирани сериозни нарушения. След 10 часа в питейните заведения е пълно с ученици. Убедена съм в това. Имам информация, че съдържателите на заведения получават информация кога ще се извършват проверки”, каза общинската съветничка.

“Ясно е, че вечерният час масово не се спазва заради понижения контрол. Не приемам едно такова елементарно обяснение като “няма установени сериозни нарушения. Не би трябвало да ни е безразлично поведението на подрастващите”, заяви съветникът Иван Гавалюгов. Той допълни, че би било добре отчетът на Комисията да съдържа конкретно брой на извършените проверки, кои заведения са проверени и какви нарушения са констатирани.

В отговор зам.-кметът Валентин Ценев, който е председател на Комисията, каза: “Заведенията се проверяват най-малко веднъж седмично. През миналата година са извършени 55 проверки, като за всяка има протокол. Установили сме, че има посещения от страна на непълнолетни, но това не са проблемни деца. По-голям проблем е, че има завишаване в брой на децата, занимаващи се с наркомания и проституция. Това са предимно деца без родителски контрол. Някои от тях са дошли да учат тук, на други родителите са в чужбина и т.н.”. Валентин Ценев каза още, че комисията ще “има по-добра връзка с общинския съвет, за да няма тези съмнения”.

Кметът Георги Георгиев вметна, че дейността на МКБППМН е превантивна и не приема общинските съветници да правят проверки в заведенията. “За тази цел има хора, на които им се плаща. Това са учители, полицаи, родители. Общинският съвет трябва да взема решения по тези въпроси”, подчерта градоначалникът.
“Има ли право лице, което има заведение, да бъде член на тази Комисия?”, този въпрос задеде съветникът Антон Стоянов, визирайки Валентин Ценев.

“Всичко в тази държава, което не е забранено със закон, е нормално. Какво от това, че Валетни Ценев има заведение. Да не би хората, които имат магазини и заведения трябва да бъдат изключвани от обществения живот?! В случая няма конфликт на интереси”, отговори Георги Георгиев.

Съветниците приеха информацията на Комисията с 20 гласа “за”. Йордан Йордан предложи Цеца Христова да бъде назначена в МКБППМН.

През 2009 година през Детска педагогическа стая /ДПС/ са преминали общо 51 деца, от които 9 за употреба на наркотици, 15 за бягство от дома и скитничество, 5 за проституция и 22 по други причини. За отчетния период на отчет в ДПС са водени 43 деца. С 1 по-малко в сравнение с предходната 2008 год. През 2009 год. от точет са снети 17 деца, от които 6 са предадени на съответните инспектори за по-нататъшна работа с тях. В края на отчетната година на отчет в ДПС се водят 26 деца.
Във ВУИ са настанени две момчета – едно през миналата година и едно през тази, е посочено в отчета за дейността на местната Комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в община Ботевград.