Жребият за първия кръг през новия сезон в НБЛ вече е ясен. Той бе изтеглен в зала „Триадица“ по-рано днес, като фаворитите се разминаха. Участие в българския елит през 2022/2023 ще вземат 12 отбора, а най-новото име е това на Миньор 2015, който си извоюва правото да играе в елита след спечелването на титлата в ББЛ А група през миналата кампания. Редовният сезон ще стартира на 7 октомври.


 Балкан ще стартира защитата на титлата си срещу Шумен на свой терен, докато новакът Миньор 2015 ще открие участието си с визита на Рилски спортист в Самоков. Черноморец Бургас ще има гостуване на Берое в Стара Загора на старта, а Спартак ще приеме Академик Пловдив в Плевен. От своя страна ЦСКА ще бъде домакин на Ямбол, докато Черно море ще срещне Левски насред Варна.


 Както е известно, форматът за новия сезон бе променен. Първите две завъртания ще се състоят от 22 кръга и ще бъдат изиграни, както досега. В тях отборите ще се срещнат всеки срещу всеки на разменено гостуване. След това тимовете ще бъдат разделени на две шестици.  В тях съставите ще изиграят по още 10 мача срещу останалите. Именно тези двубои ще определят крайното класиране преди началото на плейофите. Седмият и осмият във втората шестица ще определят последните два участника в елиминационната фаза.


 Ето кои са двойките за първия кръг през новия сезон в НБЛ:


 ЦСКА - Ямбол


Спартак Плевен – Академик Пловдив


Рилски спортист – Миньор 2015


Берое Стара Загора – Черноморец Бургас


Балкан Ботевград – Шумен


Черно море Тича – Левски