И до момента много републиканци в САЩ отказват да вярват, че новоизбраният президент на страната Барак Обама е американец, пише британският вестник "Таймс".

Според тях, актът за раждане на Обама, който сочи, че той е бил роден на Хаваите, е фалшив.

Те отказват да признаят, че борбата е приключила и казват: "Тя не е приключила, тя не може да е приключила".

Според законодателството на САЩ за държавен глава може да бъде избиран само този, който е роден на територията на страната.

Все още не се посочва информация дали републиканците ще поискат разследване на случая и установяване на закоността на акта за раждане на новия президент.

Напомняме, че Барак Хюсеин Обама, сенатор от щат Илинойс, бе първият афроамериканец, който бе номиниран от голяма политическа партия за поста президент на САЩ.

Според официалната информация за новия президент Обама е роден в Хонолулу, Хаваи през 1961 година. Неговите родители се запознават по време на следването си там.

Баща му, Барак Обама-старши, е от Кения, а майка му, Ан Данъм, е бяла американка от Уичита, Канзас. Те се разделят, когато той е на две години и по-късно се развеждат.

Бащата на Обама се завръща в Кения и успява да види сина си само още веднъж, преди да загине в автомобилна катастрофа през 1982 г.

След развода им майка му се омъжва за Лоло Суторо и цялото семейство се премества в родната му страна, Индонезия.

Там Обама посещава училища в Джакарта, докато навършва десет години. След това се завръща в Хонолулу, където живее с родителите на майка си до завършването на средното си образование през 1979 г. Вчера 86-годишната баба на Обама по майчина линия почина след дълга и мъчителна битка с рака.

Майката на Обама пристига в Хаваи през 1972 година за няколко години, но се връща обратно в Индонезия, за да завърши докторската си дисертация там. Тя умира от рак през 1995 г.

След гимназията Обама се премества в Лос Анджелис, където учи две години в университет. След това се прехвърля в колумбийския университет в Ню Йорк, където изучава политология и специализира международни отношения.

Обама завършва университета през 1983 година и започва работа. Четири години по-късно той се премества в Чикаго, където започва да ръководи проект за развиване на местна църковна структура, обхващаща осем католически епархии.

През 1988 г. Обама е приет в Харвардския университет със специалност право. По време на втората година от следването си той е избран за главен редактор на академичното сп. "Harvard Law Review.

Това е първият случай, в който афроамериканец заема подобна позиция и пресата обръща голямо внимание на този факт. По време на летните месеци Обама работи в правни кантори в Чикаго.

След завършването на Харвардския университет през 1991 г. той се завръща в Чикаго. Там среща и бъдещата си съпруга Мишел Робинсън, с която в момента имат две дъщери - Малия и Саша. През 1992 г. Обама започва да преподава конституционно право в Чикагския университет - до 2004 г.

Успоредно с това започва и работа в правна кантора, чиято дейност е съсредоточена в областта на гражданските права и икономическите взаимоотношения. В нея той работи до 2002 година.

Кариерата му в политиката започва през 1996 г. Тогава е избран в местния сенат на щата Илинойс, където си спечелва реномето на човек, който винаги се стреми към консенсус.

Популярността му тръгна от неговото изказване пред националната конференция на демократите през лятото на 2004-та, а броени месеци по-късно той стана едва петият чернокож в Сената на САЩ.

На 10 февруари 2007 в Спрингфилд Илинойс сенатор Барак Обама обяви, че ще се състезава за номинацията на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ през 2008 г. След като спечели номинацията в оспорвана надпревара срещу Хилари Клинтън, Обама обявява за свой вицепрезидентски кандидат сенатора-ветеран от Делауеър Джо Байдън.