Главният прокурор Борис Велчев удължи с още три месеца срока на разследването по делото „Белнейски", съобщиха за Дарик от Окръжна прокуратура-Пазарджик. Мотивите за искането за поредното удължаване са извършване на следствени действия, резултатът от които е от значение за разкриване на обективната истина по делото, се казва в специално съобщение разпространено до медиите.

От прокуратурата в Пазарджик напомнят още, че коментирането на факти, касаещи разследването, пречи на работата на разследващите органи.

Само преди две седмици окръжният прокурор на Пазарджик Димитрия Ганчева заяви, че разследването ще приключи до края на пролетта или най-късно до началото на лятото. Ганчева, която е и наблюдаващ прокурор по делото, уточни, че не може да каже как ще приключи разследването, защото и в момента текат процесуални-следствени действия. Тя обаче нито отрече, нито потвърди дали в момента се извършва нова ДНК-експертиза. Тогава Ганчева се аргументира, че всяко нейно изявление може да помогне на защитата на обвиняемия Лазар Колев.

Колев е единственият обвинен за убийство на сестрите Белнейски. Той е следствен вече 15 месеца и изтърпява присъда за кражба в Пазарджишкия затвор. Обвинителният акт на Колев по делото за убийството беше връчен в началото на тази година. До септември той беше в ареста на Националната следствена служба, а в момента е в Пазарджишкия затвор. Заради забавянето на разследването преди няколко месеца Колев обяви гладна стачка.

Жестокото убийство на 18-годишната Росица и 16-годишната Христина Белнейски беше извършено в края на януари 2006 г. Труповете на сестрите откри овчар в местността Грамадата между Пещера и Брацигово. Една от първите версии за убийството, по която полицията започна разследване тогава, беше, че момичетата са били свързани със сутеньори, но няма данни да са били карани да проституират. По неофициална информация от заведението "Булид", където са били за последно двете сестри, роми сутеньори са изпращали почерпка на жертвите по сервитьори във фаталната вечер. Редица обрати по делото обаче доведоха до забавянето на разследването.